Tildeling av Kulturstipendet 2016

Som en samfunnsaktør med fokus på bærekraft og fremtida for barn og unge, er det viktig for Ishavskraft å være en støttespiller for mennesker og organisasjoner som jobber for et inkluderende og aktivt lokalmiljø. Ishavskraft bidrar derfor med støtte til både idrett og kultur i våre nordligste fylker.

Dato: 7. september 2016

   

Kulturstipendet er etablert for å gi støtte og anerkjennelse til ungdommer mellom 15 og 25 år som ønsker å gjøre sitt kulturuttrykk innen kunst, musikk, dans eller drama til en levevei. Kandidatene skal være fra, eller bo i Nord-Norge – fortrinnsvis i Finnmark eller Troms. Stipendet er på kr. 100.000, og kan tildeles én, eller fordeles på flere søkere som innfrir vilkårene.

I år kom det inn 16 nominasjoner, og det var et høyt nivå og stor bredde blant disse. Juryen i Ishavskraft har besluttet å tildele Kulturstipendet for 2016 til følgende talenter:

Kr. 20.000: Signe Johansen
Kr. 20.000: Lisa Marie Skoglund
Kr. 20.000: Sigurd Primberg Skogdal
Kr. 20.000: Pasemaker
Kr. 10.000: Autopilots
Kr. 10.000: Mama Said No

Juryens begrunnelse

Signe Johansen er ei altajente på 24 år som studerer Master i musikkutøving ved musikkonservatoriet i Tromsø. Hun har bachelor i musikkpedagogikk med 60 ekstra studiepoeng i utøvende fiolin ved UiT Tromsø. Hun har en imponerende CV tross sin unge alder, og har bl.a. vært innleid som ensemblemusiker ved Contrasto i Harstad, spilt i Music for 18 Musicians av Steve Reich, Nordlysfestivalen i Tromsø, Musikk i Troms-prosjektet GLØD, Ungdomssymfonikerne, vært solist og instruktør ved Oppstryk Finnmark. Signe har i tillegg jobbet som vikar, fiolinpedagog og reiselærer fiolin ved kulturskolene i Tromsø, Hammerfest og Alta.

Kandidaten har et sterkt ønske om å bidra til å ivareta strykemiljøet i Troms og Finnmark. Hun ser hvor viktig bl.a. Oppstryk Finnmark har vært for henne og mange andre i miljøet, og vil ta vare på, og jobbe videre med det. Det er også viktig for henne å gi tilbake til musikkmiljøet i den landsdelen hun selv har fått utvikle seg. Hun er spesielt interessert i fornyelse av eldre musikk, og vil jobbe med å gjøre den attraktiv for både nytt og gammelt publikum. Det er også noe hun jobber med i sin mastergrad.

Juryen er imponert over alt kandidaten har rukket på sine 24 år, og hun har nådd langt innen sitt fag. Hun har stor respekt innen miljøet, og det er veldig positivt at hun ønsker å gi noe tilbake når hun er ferdig med utdannelsen. Slike ildsjeler gjør at nye musikktalenter får vokse frem og får tatt ut sitt potensial.

Signe Johansen er en verdig kandidat for Ishavskrafts kulturstipend, og blir tildelt 20 000,-.

Lisa Marie Skoglund er 25 år og fra Tromsø. Hun har tatt Bachelor i populærmusikk ved Nordisk Institutt for Scene og Studio, og har hatt spillejobber på bl.a. Bukta og Kråkeslottfestivalen, Parkteateret, Internasjonalen, Kulturkirka Jakob og Herr Nilsen. Hun har også vært på en landsdekkende turné sammen med Festspillene i Nord-Norge.

Lisa har jobbet som musikklærer ved kulturskolen i Oslo, sommerskolen i Oslo og er etter et vikariat nå ansatt ved Tromsø Private Musikkskole som sangpedagog og leder for låtskriverkurs og kreativ leder for deres bandskole for jenter. I tillegg har hun jobbet som frivilligkoordinator ved scenekunstfestivalen Vårscenefest, og var nylig backstageansvarlig på festivalen Rakettnatt.

Etter fire år i Oslo har Lisa nå søkt tilbake til fjellene, havet og hjembyen for å finne roen til å skrive og utvikle ny musikk. Hun brenner for selve låtskrivingen og ønsker å videreutvikle seg som musiker etter flere år som bandmedlem. Hun ønsker å skaffe nok midler til å produsere EP-utgivelser i studio. Lisa har en særegen stemme og juryen tror hun vil kunne slå gjennom som artist i fremtida.

Lisa Skoglund er en verdig kandidat for Ishavskrafts kulturstipend, og blir tildelt kr. 20.000.

Sigurd Primberg Skogdal er 18 år og fra Tromsø, og er elev ved musikklinja på Kongsbakken videregående skole. Han spiller både klassisk- og jazz-trombone og er vokalist i bl.a. et hardrockband. Han spiller i Nord-Norsk ungdomsstorband, Kulturskolens storband og har vikariert i Tromsø Storband. Han har også vært med i konservatoriets talentprogram «Unge Musikere» siden han var 13 år. Han har deltatt på Masterclass med bl.a. Mark Nightingale, Frode Thingnæs og Joe Alessi, på Arctic trombone festival. Han har to ganger vunnet 1. prisen i Ungdommens Musikkmesterskap regionalt, og 2. prisen nasjonalt.

Sigurd har holdt på med musikk hele livet, og har som mål å bli en av Nord-Norges beste og mest spennende jazzmusikere. Sigurd ønsker å fortsette å spille med, og lære av dyktige musikere i inn- og utland på kurs, konserter og Masterclass. Det finnes ingen talentutviklingsprogram for unge jazztalenter i Norge og det er få unge musikere innen sjangeren jazz i vår landsdel. Han har ambisjoner om en karriere som profesjonell jazzmusiker, der han får mulighet til å skape gode opplevelser for sitt publikum.

Juryen ser et lovende talent som i ung alder har satt store mål for sin fremtidige karriere. Han har en stor drivkraft og følger sin lidenskap om å rendyrke sin musikalitet. Kandidaten vil kunne nå langt og er en utmerket ambassadør for landsdelen.

Sigurd Primberg Skogdal er en verdig kandidat for Ishavskrafts kulturstipend, og blir tildelt kr. 20.000.

Pasemaker en elektropop-duo fra Alta, som består av vokalist/songwriter Anne Gudrun Michaelsen (21) og produsent Esben Thomassen Andersen (23). Begge har etterhvert mange års musikkerfaring og er anerkjent innen musikkmiljøet i Alta. De jobber med en Bachelor innen hhv. populærmusikk og cultural and creative enrepreneurship ved UiT campus Alta.

Musikken er preget av det skandinaviske lydbildet. De mystiske tunge synthene og intense trommene gir en forførende følelse av et lydlandskap som er spennende og annerledes. De utfordrer lytterens evne til å både lytte etter produksjonenes skjulte skatter og samtidig bli fengslet av vokalens sterke harmonier og litterært budskap.

De henter inspirasjon fra artister som Susanne Sundfør og Röyksopp, men har funnet sin egen stil gjennom lydbilde og image. Elektropop er en stilart som har nådd nye høyder internasjonalt, men det er neppe noen som kan sammenlignes med Pasemaker i vår landsdel eller landet forøvrig. Duoen ønsker også å videreutvikle merkevaren fra Alta, og har som mål om å turnere i Japan i fremtida og har ambisjoner om å gjøre musikken til et levebrød.

Juryen ser det som en styrke at Pasemaker har tydelige mål, og våger å gå sin egen vei stilmessig. De blir lagt merke til utenfor landegrensene, og de er dyktige til å markedsføre seg og skape blest rundt merkevaren sin.

Pasemaker er en verdig kandidat for Ishavskrafts kulturstipend, og blir tildelt 20 000,-.

Som ett av to band i Bukta Battle vant Auto Pilots innspilling av singel og musikkvideo og en spillejobb på Bukta.

Bandet fra Tromsø er et nytt band dannet av tidligere medlemmer fra Heave Blood & Die. Bandet sier selv at de ønsker å gjenskape sounden av de tidlige Queens Of The Stone Age-platene. Juryen lot seg begeistre av både tilnærmingen og gjennomføringen til Auto Pilots, seige riff og cool vokal overbeviste en samlet Buktadelegasjon om at dette bandet ikke bare kjenner sin rock-historie til fingerspissene, men at de også er i stand til å ta både sjanger og uttrykk inn i fremtiden. Et meget spennende orkester!

Auto Pilots er en verdig kandidat for Ishavskrafts kulturstipend, og har blitt tildelt kr. 10.000 gjennom Bukta Battle (se info under).

Som ett av to band i Bukta Battle vant Mama Said No innspilling av singel og musikkvideo og en spillejobb på Bukta. Mama Said No er et ungt og energisk rockeband med base i Tromsø. De har klare røtter i rocken, men elementer fra blues, punk og stoner er også sentrale i musikken. Mama Said No utstrålte en enorm spilleglede og entusiasme scenen, og fikk virkelig publikum med seg. Låtmaterialet var også vitalt og fengende, og juryen uttalte spesielt store forventninger til hvordan bandet utvikler seg i tida som kommer.

Mama Said No er en verdig kandidat for Ishavskrafts kulturstipend, og har blitt tildelt 10 000,- gjennom Bukta Battle (se info under).

Bukta Battle ble i 2016 arrangert for niende gang av Buktafestivalen i samarbeid med Kompetansesenter for Rock (KOFOR), Fritid og Audiator i Tromsø Kommune. Målet med konkurransen er å rekruttere unge og lovende rockeband, og gi dem muligheten til å vise seg fram under Buktafestivalen.

Gjennom hele året har det vært konsertkonkurranser rundt om i de forskjellige bydelene, hvor man har valgt ut finaleband, som til slutt ble til to vinnere. I mars i år ble to band valgt ut av totalt 13 påmeldte band. Auto Pilots og Mama Said No spilte seg til både spillejobb på Bukta og Festspillene i Nord-Norge, og i tillegg vant begge bandene innspilling av singel og musikkvideo. Kompetansesenteret for rock og Ishavskraft, sammen med Bukta, har sørget for at vinnerne får en fin sluttpakke som blant annet er spilling på Festspillene i Nord-Norge.

Ishavskraft valgte i år å bruke deler av Kulturstipendet for å støtte Bukta Battle, som er en positiv konkurranse tuftet på dyktige utøvere, hardt arbeid og stort engasjement. Det blir stor blest om konsertene, og det bidrar til at yngre musikkinteresserte øyner et håp om at dette er en mulig vei å gå. Bandene skaper oppmerksomhet rundt musikkmiljøet i byen og setter Tromsø på kartet nasjonalt. Det er ikke minst inspirerende for yngre utøvere å se hva bandene får til, og dermed rekrutteres det enda flere til miljøet.

Synes du artikkelen var nyttig?  Ja   Nei

Takk - gjerne fortell hvordan vi kan forbedre oss:

Vennligst vent

Takk for din tilbakemelding.

Del artikkel

   

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden.

Godta    AVVIS

Logg inn på «Min side»