Har du spørsmål om noe rundt solcellepanel?

Vi vet at det kan være mye spørsmål rundt solcellepanel og solenergi. Derfor har vi samlet de oftest stilte spørsmålene her, slik at du enkelt og greit kan finne svar på de spørsmålene du har. Om så er det bare å ta kontakt med oss på telefon eller kunde@ishavskraft.no.

DNB tilbyr to typer lån, med eller uten sikkerhet. Hva som passer deg best, finner rådgiveren i DNB ut sammen med deg i en uforpliktende samtale.

Lån med sikkerhet
Et grønt sikret lån er et lån med sikkerhet i din bolig. Du kan låne inntil 85% av boligens verdi og din samlede gjeld kan ikke være mer enn fem ganger din inntekt. Nedbetalingstid er 30 år som standard, men kan avtales kortere. Med Grønt Boliglån får du den beste renten hos DNB.

Lån uten sikkerhet
Et grønt usikret lån fungerer som et vanlig forbrukslån med inntil 5 års nedbetaling. Den største forskjellen er at du får en av de beste betingelsene i markedet ved å velge DNB. Du kan låne fra 10 000 til 250 000 kr, og maks nedbetalingstid er 5 år. Du må være 23 år og ha fast inntekt for å kunne søke.

Priseksempel grønne lån fra DNB:

  • Lån med sikkerhet: Nominell rente 1,99 %, effektiv rente 2,09 %, kr 2 000 000 over 25 år. Kostnad: kr 562 790. Totalt kr 2 562 790.
  • Lån uten sikkerhet: Nominell rente 6,00%, effektiv rente 7,72%, kr 65 000 over 5 år. Kostnad: kr 13 078. Totalt kr 78 078.

Du kan finne ut hvor gode solforhold du har på din adresse via solkartet som du finner på vår hjemmeside. Solcellesiden trykk på linken og scroll ned til kartet.

Størrelsen på solcelleanleggene varierer ut i fra hvor stort takareal du har tilgjengelig, og hvor mye av taket ditt du ønsker å dekke ved bruk av solcellepaneler. De fleste eneboliganlegg ligger mellom 5 og 10 kWp., noe som tilsvarer cirka 16 til 32 paneler. En typisk solcellemodul er cirka 1,8 kvadratmeter, og kan monteres både loddrett og vannrett alt ettersom hva man ønsker.

Vi anbefaler å kjøpe et anlegg som er dimensjonert slik at mest mulig av den strømmen som produseres bruker du selv. Da reduserer du strømregningen din siden du ikke behøver å kjøpe strøm fra nettet i de perioder du har nok produksjon til eget bruk.

Ja. Enova har støtteordninger for slike tiltak. I dag så vil du få 7 500,- pluss 1 250 kr/kW installert effekt inntil 15 kW. Det vil si at du kan få inntil 26 250 i støtte fra Enova for å investere i solenergianlegg. Vi som strømleverandør har ikke lov til å søke om Enova støtte på vegne av deg som kunde, så dette må du søke om selv. Alle som oppfyller kravene til Enova vil få støtten innvilget, du kan lese mer om støtteordningene her.

De aller fleste, men ikke alle tak er like godt egnet. Dette kartlegger vi for deg i bestillingsprosessen.

Vi har to ulike typer av solcellepanel du kan velge mellom. De er:

  • Premium: JA Solar 365W All-black
  • Performance: Hyundai 395W All-black

Disse kan enten legges integrerte i taket ditt, eller montert oppå ditt eksisterende tak. Du kan også montere panelene på fasaden din.

Du må være over 18 år og stå som eier av boligen din. Du kan med andre ord ikke bestille solceller som privatperson hvis du leier eller f.eks. bor i et borettslag. Et borettslag kan henvende seg til bedriftskunde@ishavskraft.no.

Ja, solceller er lønnsomme. Det er en stor investering, men over tid vil du se inntjening på flere ulike måter. Solcellene har en 25 år produksjonsgaranti, og en forventet levetid på minst 30 år. Det sparer deg for strømkostnader, og hvis du i tillegg selger overskuddsstrømmen din ut på strømnettet vil du også kunne tjene penger. Det er en langsiktig investering, men en vanlig husholdning kan forvente å dekke 10–20% av det årlige strømforbruket med et solcelleanlegg. Sett over 25-35 år sier det seg selv at dette har en stor verdi. Det er også svært sannsynlig at verdien på boligen din vil stige etter at du har installert solceller.

Siden lønnsomheten er avhengig av strømprisen, som igjen er svært uforutsigbar, er det vanskelig å spå mange år frem i tid. Men tendensen er at strøm blir dyrere, og at solcelleanlegget dermed vil lønne seg enda mer i tiden som kommer.

Solceller, montering, elektriker og alt utstyr. Vi hjelper deg også med innmelding til nettselskap.

Neida. Solceller på enebolig er unntatt krav om søknadsplikt, så du trenger ikke søke noe sted for å legge dem. De eneste som må informeres om at du skal ha solceller er din netteier, og det ordner vi for deg etter bestilling. Hvis du bor i tomannsbolig eller rekkehus kan det være andre regler som gjelder i din kommune, så her anbefaler vi å ta kontakt med kommunen din for å høre hvilke regler som gjelder. Du bør også sjekke med kommunen din hvis du bor i et vernet hus.

Solcellene har en produktgaranti på 12 år, og en produksjonsgaranti på 25 år. Dette vil si at solcellene fortsatt skal produsere på minst 80% effekt etter 25 år. Vårt nye panel, Performance (395W fra Hyundai) har også 25 års produktgaranti (i stedet for 12 år) i tillegg til 25 års produksjonsgaranti. Produktgarantien gjelder de mekaniske delene på panelene, og eventuelle produksjonsfeil, på samme måte som med andre elektriske artikler.

Forventet levetid på solcellepanelene er cirka 30 år.

Vi installerer solcellene innen 8 uker etter at netteier har godkjent at du kan få installert solceller hjemme hos deg.

Basert på interesse, så setter vi opp midlertidige baser for å redusere fraktkostnader. 

Midlertidige baser:
Sommerbase i Tromsø, uke 32-33

Ja, solceller er trygt. De gir ingen ekstra risiko med tanke på for eksempel brannfare sammenlignet med andre elektriske installasjoner. Alle anlegg som installeres blir gjennomgått av en ingeniør med tanke på vær og vind og kommunale krav rundt dette, og alt blir installert av sertifiserte montører.

Neida, det er ikke nødvendig. Du kan legge solcellene nå, og hvis du skulle ønske å gjøre noe med taket ditt på et senere tidspunkt kan man fint koble solcellene av og på igjen. Unntaket er hvis du har planer om å renovere hele taket i nær fremtid – da vil vi anbefale at du legger solceller i sammenheng med dette. Hvis du har planer om å bytte takstein kan du velge integrerte solcellepaneler. Disse panelene legges rett på selve taket, og takstein legges da rundt solcellepanelene.

Det kommer helt an på hvor stort energibehovet ditt er, hvilken type tak du har, og hvor du bor. Du kan få et prisoverslag ved å besøke solkartet vårt og søke opp adressen din. Solcellesiden

Det er mange faktorer som avgjør hvor stor produksjonen av anlegget ditt vil være. Beliggenheten til boligen din, hvilken retning taket er i, vinkelen på taket ditt, og om det er noe i nærheten som kaster skygge på taket ditt. I solkartet kan du se hva du kan forvente ut fra beliggenheten til din bolig. Solcellesiden

Nei. Vi har inngått et samarbeid med Solcellespesialisten, som har godkjente og svært erfarne montører. På denne måten er du sikker på at arbeidet blir utført av sertifiserte håndverkere som er spesialister innen sitt fagområde.

Ja, det kan du. Sammen med våre solceller får du Ishavskraft Solkunde som er avtalen for deg som produserer strøm selv med solceller. Du selger strøm til oss når du har strøm til overs – og kjøper av oss når du har behov for det.

Det betyr at du selger strømmen som du ikke bruker selv ut til strømnettet. For å kunne gjøre dette må du ha en plusskundeavtale og en avtale med ditt lokale nettselskap. Dette hjelper vi deg med. Her kan du lese mer om det å være plusskunde hos Ishavskraft.

Vi jobber med å utvikle en løsning slik at du kan se din egen strømproduksjon i Ishavskraft Appen. Den kan du laste ned her: App Store eller Google Play. Her skal du da få muligheten til å både se strømproduksjonen din i nåtid og få oversikt over produksjonen tilbake i tid.

Du kan også se dette på vekselretteren(inverter) på anlegget ditt. Vekselretteren er den komponenten som transformerer likespenningen (DC) som produseres fra solenergianlegget om til 230V-vekselstrøm (AC) som du kan bruke i ditt hjem. Strømmen leveres så via sikringsskapet ditt ut til huset. Vekselretteren kommer også med en egen app slik at du kan følge med din egen strømproduksjon fra solcellepanelene via mobilen din.

90% av produksjonen fra solceller skjer mellom februar og november. Årsaken til dette er fordi at på vinteren så står solen veldig lavt (eventuelt ingen sol i Nord-Norge hvor det er mørketid), og da er produksjonen svært lav grunnet lite lys. Du vil derfor merke at du bruker betraktelig mindre egenprodusert strøm mellom november og februar. Den aller høyeste produksjonen vil du ha fra mai til juli.

Nei, ikke hvis du allerede har fått en AMS-måler. Hvis du fremdeles har en gammel måler må du bytte til en ny automatisk strømmåler. Dette kan du ordne via nettselskapet ditt.

Ja, det er nok sol i Norge til å ha solceller. Faktisk så er solcellene mer effektive her enn i f.eks. Sør-Europa, siden solceller er mer effektive i kaldt enn i varmt vær. I tillegg er det en fordel at vi har perioder med snø (såfremt ikke panelene er dekket av snø). Da vil sollyset reflekteres i snøen som ligger på bakken og stråle mot panelene som er montert på enten tak eller fasade. I perioder med sol og snø på bakken, så har vi svært høy produksjon. Det varierer selvsagt litt fra landsdel til landsdel hvor godt utbytte du vil få fra solcellepaneler, så vi anbefaler å sjekke forholdene der nettopp du bor før du bestiller.

Det må også nevnes at solcellene ikke vil produsere stort mellom november og februar, siden solen står lavt på himmelen på denne tiden av året.

Det er mange faktorer som avgjør hvor stor produksjonen av anlegget ditt vil være. Beliggenheten til boligen din, hvilken retning taket er i, vinkelen på taket ditt, og om det er noe i nærheten som kaster skygge på taket ditt. I solkartet kan du se hva du kan forvente ut fra beliggenheten til din bolig.

Din betaling for levert kraft til Ishavskraft er 1kr/kWt intill 10 000 kWt i året. Produserer du mer solenergi enn 10 000 kWt i året betaler vi ren spotpris uten påslag. Dette er en svært gunstig plusskunde-avtale, som ligger helt i Norgestoppen.

Strømavtalen for eget forbruk er Spotpris

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden.

Godta    AVVIS