Nå bør du være ekstra forsiktig med dette

Visste du et de fleste branner starter i det elektriske utstyret? Eller at det er i julen flest branner oppstår? Gå en trygg og brannsikker jul i møte.

Tekst: Mari Lind Aronsen
Bilde: Shutterstock
Dato: 18. desember 2018

   

Å holde "brannøvelse" i hjemmet er både gøy opplevelse for de minste, men mest av alt viktig!

Det er noe spesielt med julen og roen som senker seg over oss. Endelig har man kommet i mål med alle forberedelsene. Vi kan sette oss ned og nyte høytiden, og alt det gode som kommer med den. Men med familiehygge, høy stearinlysføring og peiskos, øker også brannfaren i hjemmet.

La juleroen senke seg etter at du har byttet batteri i røykvarsleren.

Pass på elektriske apparater
Det er, som nevnt, i det elektriske de fleste brannene oppstår. Feil med teknisk utstyr er en av de vanligste årsakene til brann i norske hjem. Derfor vil vi dele disse rådene med deg.

  • Selv om huset er fylt opp med storfamilien, så la deg ikke friste av å kjøre  oppvaskmaskinen, vaskemaskinen eller tørketrommelen om natten. Disse apparatene skal verken settes på om natten når du sover eller når du ikke er hjemme.
  • Hold «brannøvelse» og avtal en møteplass ute, slik at både store og små vet hva de skal gjøre dersom det oppstår brann. Særlig de minste har nytte av å trene på hva man skal gjøre hvis røykvarsleren går av. 
  • Trekk ut kontakten på apparater som ikke er i bruk. Kaffetrakter, brødristere, hårføner og så videre. Det hender at termostaten i apparatene svikter og gjør dem selvantennelig.
  • Bruk et par sekunder ekstra av dagen til å skru av TV-en skikkelig og ikke bare med av-knappen på fjernkontrollen. Det øker brannsikkerheten og reduserer strømforbruket, vinn-vinn.
  • Invester i en komfyrvakt. Nesten halvparten av brannutrykninger skjer på grunn av komfyrbranner. Ved å montere en komfyrvakt slår komfyren seg av automatisk.
  • Pass på å ikke bruk skøyteledning til elektriske apparater over 1000 watt.
  • Ikke lad telefoner eller PC om natten når du sover.
  • Se til at elektriske varmeovner ikke er tildekt eller at møbler står for nærme.

Ishavskraft ønsker deg og dine en riktig god jul 🙂

Synes du artikkelen var nyttig?  Ja   Nei

Takk - gjerne fortell hvordan vi kan forbedre oss:

Vennligst vent

Takk for din tilbakemelding.

Del artikkel

   

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden.

Godta    AVVIS

Logg inn på «Min side»