Nå bør du være ekstra forsiktig med dette

Visste du et de fleste branner starter i det elektriske utstyret? Eller at det er i julen flest branner oppstår? Gå en trygg og brannsikker jul i møte.

Tekst: Mari Lind Aronsen
Bilde: Shutterstock
Dato: 18. desember 2018

   

Å holde "brannøvelse" i hjemmet er både gøy opplevelse for de minste, men mest av alt viktig!

Det er noe spesielt med julen og roen som senker seg over oss. Endelig har man kommet i mål med alle forberedelsene. Vi kan sette oss ned og nyte høytiden, og alt det gode som kommer med den. Men med familiehygge, høy stearinlysføring og peiskos, øker også brannfaren i hjemmet.

La juleroen senke seg etter at du har byttet batteri i røykvarsleren.

Pass på elektriske apparater
Det er, som nevnt, i det elektriske de fleste brannene oppstår. Feil med teknisk utstyr er en av de vanligste årsakene til brann i norske hjem. Derfor vil vi dele disse rådene med deg.

  • Selv om huset er fylt opp med storfamilien, så la deg ikke friste av å kjøre  oppvaskmaskinen, vaskemaskinen eller tørketrommelen om natten. Disse apparatene skal verken settes på om natten når du sover eller når du ikke er hjemme.
  • Hold «brannøvelse» og avtal en møteplass ute, slik at både store og små vet hva de skal gjøre dersom det oppstår brann. Særlig de minste har nytte av å trene på hva man skal gjøre hvis røykvarsleren går av. 
  • Trekk ut kontakten på apparater som ikke er i bruk. Kaffetrakter, brødristere, hårføner og så videre. Det hender at termostaten i apparatene svikter og gjør dem selvantennelig.
  • Bruk et par sekunder ekstra av dagen til å skru av TV-en skikkelig og ikke bare med av-knappen på fjernkontrollen. Det øker brannsikkerheten og reduserer strømforbruket, vinn-vinn.
  • Invester i en komfyrvakt. Nesten halvparten av brannutrykninger skjer på grunn av komfyrbranner. Ved å montere en komfyrvakt slår komfyren seg av automatisk.
  • Pass på å ikke bruk skøyteledning til elektriske apparater over 1000 watt.
  • Ikke lad telefoner eller PC om natten når du sover.
  • Se til at elektriske varmeovner ikke er tildekt eller at møbler står for nærme.

Ishavskraft ønsker deg og dine en riktig god jul 🙂

Synes du artikkelen var nyttig?  Ja   Nei

Takk - gjerne fortell hvordan vi kan forbedre oss:

Vennligst vent

Takk for din tilbakemelding.

Del artikkel

   

Få med deg nyheter og gode tilbud fra Ishavskraft. Meld deg på vårt nyhetsbrev.

 

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden.

Godta    AVVIS

Logg inn på «Min side»