Om smartlading og smarte tips for å spare mest mulig når du lader elbilen din
Lade smart? Du trenger ikke betale noe ekstra for det. Her forklarer vi deg hvordan du kan lade smartest mulig med det du allerede har.
3 grep du bør gjøre for å lade elbilen riktig
-
Lavest mulig effekt
Dersom du ikke må lade kjappest mulig så gjerne still ned effekten om mulig. Unngår du å komme over et nettleietrinn så kan det fort være 200 kr i måneden spart.
-
Sjekk når det lønner seg
Dersom du har en forskriftsmessig lader så er det som oftest om natten du bør lade. Energileddet er lavere da, og som regel spotprisen også.
-
Lad batteriet til maks 80%
Det er ingenting galt med å lade batteriet opp til 100%, og hold deg gjerne mellom 2 og 95 %. Over tid kan nemlig topplading svekke batteriet og rekkevidden.
Praktiske tips på veien
- Bruk Ishavskraft-appen for å se prisene for det kommende døgnet
- Flere biler lar deg stille batterikapasitet til maks 80%, samt tidsstyring.
- De med Easee og Zaptec kan via deres app tidsstyre og slå av/på lading.


Ikke lastet ned appen enda?
Gjør som flesteparten av kundene våre og last ned Ishavskraft-appen – selvfølgelig helt gratis! Med appen kan du enkelt følge med på strømforbruket ditt, se dagens spotpris og beregnet strømstøtte, samt få full oversikt over strømregningene dine – uansett hvor du befinner deg. I tillegg gir appen deg tilgang til analyser av strømforbruket ditt, slik at du kan ta smarte grep for å spare penger hver måned, både på strøm og nettleie.
Ofte stilte spørsmål
I en artikkel fra forklarer Audun Bergerud, teknisk konsulent i NAF, det slik:
- Grunnen til at du anbefales å kun lade til 80 prosent, er for å bevare batteriets helse. Dagens lithium-ion-teknologi er sårbar for hyppige ekstreme utladinger, som å tømmes helt og fylles til 100 prosent. Det kan degradere cellene over tid og gi deg mindre kapasitet og dermed kortere rekkevidde.
- Når det er sagt, er det ikke slik at du aldri kan lade over 80 prosent. Du kan holde deg mellom 2 og 95 prosent eller lade til 90 prosent, poenget er bare å ikke jevnlig lade til 100 prosent og la bilen stå toppladet.
Vi valgte å avvikle tjenesten etter erfaringer med ustabil støtte på tvers av ulike bilmerker. Mange opplevde frustrasjon fordi systemet ikke alltid fungerte som det skulle, dette er en vanlig opplevelse på tvers av leverandører.
I tillegg har strømstøtteordningen og kommende gjort prisforskjellene gjennom døgnet mindre – noe som reduserer besparelsen av smartlading.
Smartlading er selvsagt et alternativ. Men de fleste aktører tar ekstra betalt for å tilby dette. Dette er fort vanskelig å spare inn med tanke på spotprisene og lignende.
Du kan fortsatt lade smart – bare uten teknologi. Ved å lade på natta og bruke lav effekt kan du oppnå omtrent samme besparelse, spesielt om du har hjemmelader eller bil med tidsstyring.
Hos Ishavskraft kan du velge ladeboks med eller uten lastbalansering, Sense. Når du ønsker mer kontroll over elbilladingen, er en Zaptec Go ladeboks et godt alternativ. Den er i tillegg kåret til testvinner av NAF. Lastbalansering gjør lading av flere elbiler samtidig enklere, i tillegg til at du unngår overbelastning av strømnettet og at sikringene i huset ikke går.
Har du andre spørsmål, ta gjerne kontakt med oss
Ring oss på 776 12 000
Send oss en mail på [email protected]
Eller vi kan kontakte deg