Hopp til hovedinnholdet

Velg innlogging

Alt du trenger å vite om Norgespris: Fastprisen på 40 øre/kWh

– I dag legger vi fram kraftfulle tiltak for lavere strømregninger, sa Støre i januar. Nå er Norgespris, den finansielle støtteordningen for strøm, vedtatt: Fastpris til 40 øre/kWh uten mva og 50 øre/kWh med mva vil være tilgjengelig over hele landet fra og med 1. oktober 2025.

Tekst
Ann-Jeanette Nergård, Richard Bache-Wiig
Publisert

Siste oppdatering: 18.06.2025

16. juni ble forslaget om innføring av Norgespris vedtatt i Stortinget

Tidligere i år kom pressemeldingen "Nye grep for lavere strømregninger og kontroll over kraftressursene (31.01.2025)" , som foreslo flere nye grep for at folk skal få lavere strømregninger.

– I dag legger vi fram kraftfulle tiltak for lavere strømregninger (...). Vi vil tilby folk en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, Norgespris, det er et kraftfullt grep for å trygge husholdningenes strømutgifter, sa statsminister Jonas Gahr Støre når forslaget først kom. 16. juni 2025 ble Norgespris vedtatt av Stortinget.

Forslaget gir deg som kunde valget mellom:

  1. en fastprisordning, Norgespris, på 40 øre/kWh uten mva og 50 øre/kWh med mva
  2. dagens strømstøtte-ordning med pristak på 75 øre/kWh uten mva og 93,75 øre/kWh med mva.

Dersom du ikke aktivt velger Norgespris vil du altså fortsette som før på den vanlige strømstøtte-ordningen. Vi vet hvor hardt mange har hatt det, spesielt sør i landet. Og slik det ser ut nå, så vil den nye fastprisordningen Norgespris kunne være bedre enn dagens strømstøtte-ordning.

Når må jeg velge, og hva bør jeg velge?

Ordningen er planlagt å være gjeldende fra 1. oktober 2025 og det er først fra denne datoen at det skal kunne bestilles. Du binder seg da opp for hele perioden fram til 31. desember 2026. Selve bestillingen må gjøres hos netteier i området du bor i, og detaljene rundt bestillingen vil komme.

Du vil fortsatt ha behov for en vanlig strømavtale , uansett om har fastpris eller spotpris .

Per i dag ser det ut som om at det ikke vil lønne seg med Norgespris om du bor i Nord-Norge eller Midt-Norge, mens om du holder til i resten av landet (sør) vil du trolig komme bedre ut med å velge Norgespris som din støtteordning.

Husk at du aktivt må gå inn og velge Norgespris om du ønsker det, og at det ikke blir noen endring så lenge du ikke selv velger det. Det er lagt opp til at Norgespris skal kunne bestilles når som helst etter 01.10.2025, så om du er usikker så kan du vente, og eventuelt bestille på et senere tidspunkt, eller når du ser at strømprisene øker over Norgespris.

Det er også viktig å ha i bakhodet at du må betale mer om strømprisen er lavere en nivået til Norgespris. Derfor, vær helt sikker på at det lønner seg for akkurat deg før du bestiller. Vi er her, og kan hjelpe deg med rådgivning om du ønsker det.

Nyttig informasjon om Norgespris

Regjeringen tar sikte på at denne nye statlig finansieringsordningen skal være tilgjengelig både for husholdninger OG fritidsboliger(!) den 1. oktober 2025.

For husholdninger vil ordningen gjelde for et forbruk på inntil 5000 kWh i måneden, mens for fritidsboliger/hytter vil den gjelde for inntil 1000 kWh i måneden.

Det er fremdeles mange detaljer som må landes, men vær trygg på at Ishavskraft oppdaterer deg så snart det kommer mer informasjon , og vil gi deg all informasjonen du vil trenge om Norgespris. Vi er her for deg!

Noe du lurer på? Vi svarer deg gjerne både i sosiale medier , på telefon 776 12 000 og e-post [email protected] .

Ønsker du å bli kontaktet om Norgespris?

Fyll din kontaktinformasjon direkte inn i skjemaet under, eller trykk på knappen under, så kontakter vi deg når Norgespris blir gjort tilgjengelig.

Åpne kontaktskjema

Husk! Ishavskraft følger de retningslinjer og vilkår som staten setter for finansieringsordningene på strøm. Vedtak kan avvike fra innholdet i pressemeldingen og artikkelen, men vær trygg på at vi gjør det vi kan for å hele tiden holde den oppdatert.

Ofte stilte spørsmål om fastprisordningen: Norgespris

Hva skjer ved et eventuelt regjeringsskifte høsten 2025?

Jonas Gahr Støre har uttalt at ved et regjeringsskifte ønsker Høyre og FrP å vrake Norgespris. Da vil den nye regjeringen mest sannsynlig fremme en annen type strømstøtte-ordning. Ishavskraft må til enhver tid forholde seg til vedtakene som finnes, og vi vil informere deg ved alle endringer i strømstøtte-ordningene.

Spørsmål fra Facebook: Hva med de som nå nylig har byttet strømavtale, og tegnet ny avtale, etter en utgått 3-årig fastprisavtale med dere! I den nye avtalen står det «gjelder» i 9 mnd. Må man da betale de kr. 100.- pr. mnd. ut kontraktstiden i gjeldene avtale?

Slik det ser ut nå, så trenger du ikke få ny strømavtale, og du trenger da heller ikke tenke på bruddgebyr. Du beholder din strømleverandør.

Fortsetter støtteordningen slik som i dag, så kan det se ut til at Norgespris støtter deg med forbruket over "maksbeløpet", som du betaler. La oss si at du bor i Trondheim, og har en fastprisavtale på 55 øre/kWh inklusive moms. Støtteordningen vil da "gi deg tilbake" for de 5 ørene/kWh som er over.
Selv om vi ikke kan si noe med sikkerhet, håper vi dette ga deg litt trygghet.

Er dette en ny strømavtale?

Nei, det er ikke en egen strømavtale, men en finansiell støtteordning på lik linje med dagens strømstøtte. Slik det ser ut i dag så vil Ishavskraft bistå deg i valget mellom ordningene.