Kulturstipendet 2017 er tildelt!

Årets tildelinger av Ishavskrafts kulturstipend er klare. Fire flotte ungdommer fra Finnmark og Troms er årets utvalgte utøvere, og de er alle gode forbilder for barn og unge som ønsker å følge drømmen sin.

Bilde: Trond Tomassen
Dato: 27. juni 2017

   

Som en samfunnsaktør med fokus på bærekraft og fremtida for barn og unge, er det viktig for Ishavskraft å være en støttespiller for mennesker og organisasjoner som jobber for et inkluderende og aktivt lokalmiljø. Ishavskraft bidrar derfor med støtte til både idrett og kultur i våre nordligste fylker.

Kulturstipendet er etablert for å gi støtte og anerkjennelse til ungdommer mellom 15 og 25 år som ønsker å gjøre sitt kulturuttrykk innen kunst, musikk, dans eller drama til en levevei. Kandidatene skal være fra, eller bo i Nord-Norge – fortrinnsvis i Finnmark eller Troms. Stipendet er på til sammen kr. 100.000, og kan tildeles én, eller fordeles på flere søkere som innfrir vilkårene.

I år kom det inn 19 nominasjoner, og det var som tidligere år et høyt nivå og stor bredde blant disse. Juryen i Ishavskraft har besluttet å tildele Kulturstipendet for 2017 til følgende talenter:

  • 25.000: Ida Karoline Nordgård
  • 25.000: Julia Alieva 
  • 25.000: Gjermund Johansen
  • 25.000: Ellen Holandsli Engenes

Juryens begrunnelser

Ida Karoline Nordgård er 23 år, og kommer opprinnelig fra Balsfjord kommune. Hun har gått musikklinja ved Kongsbakken videregående skole og fullførte i fjor fireårig bachelorgrad ved Musikkonservatoriet i Tromsø med el. bass som hovedinstrument. Til høsten starter hun på en mastergrad i musikkutøving ved Musikkonservatoriet.

Hun har det siste året jobbet som frilanser i Tromsø, og har spilt for blant andre Anne Nymo Trulsen, Heidi Solheim, Ketil Stokkan, Kristin Loftås og Ingvar Olsen. Hun har også vært teatermusiker ved Hålogaland teater under oppsetningen av I blanke messingen, og har jobbet med Wolum under den kulturelle skolesekken.

En sak Ida Karoline brenner for er rekrutteringen av unge jenter til musikkmiljøet, og hun har startet både jentebandet Bitches Brew og FUZZ – bandskole for jenter. Hun mottok i 2016 Kunstfaglig fakultets likestillingspris for hennes innsats på dette området. Hun er med i flere andre band innenfor flere ulike sjangre.

Ida Karoline drømmer om å kunne jobbe som musiker og kulturarbeider i Nord-Norge, og samtidig få jobbe nasjonalt med ulike prosjekter, artister og produksjoner.

Ida Karoline Nordgård har et stort talent, pågangsmot, og evne til å utgjøre en forskjell for andre jenter som kommer etter, og juryen mener derfor at hun er en verdig kandidat for Ishavskrafts kulturstipend, og tildeler henne kr. 25 000.

Julia Alieva er 18 år gammel, opprinnelig fra Russland men er oppvokst i Hammerfest. Hun har nettopp fullført danselinja på Kongsbakken videregående skole i Tromsø og tar nå steget over til Oslo, der hun begynner på en bachelor i dans ved Norges dansehøyskole.

Julia har hatt egen danselærer siden hun var tre år gammel, og har etter hvert også brukt sin kunnskap og lidenskap til å undervise barn og ungdom i Hammerfest og Tromsø. Dette er noe hun ønsker å satse på også i fremtida – spre danseglede og inspirere ungdom til å utvikle seg innen dans.

Hun har deltatt på UKM i mange år og har blitt sendt videre til fylkesmønstringa og til den nasjonale UKM-festivalen to år på rad. I Norske talenter kom Julia til kvartfinalen i 2015.

Julia Alieva er en flott rollemodell som jobber hardt for å nå sine mål, og vil være viktig for rekrutteringen til dansemiljøet i nord. Juryen mener derfor at hun er en verdig kandidat for Ishavskrafts kulturstipend, og tildeler henne kr. 25.000.

Gjermund Johansen er 22 år, fra Alta. Han har klarinett som hovedinstrument. Han har gått musikklinja ved Alta videregående skole og fullfører i år en bachelorgrad i utøvende musikk ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Til høsten går han videre til masterstudier ved Musikkonservatoriet, med fokus på rollen som klarinettsolist.

Han har spilt på festivaler og konserter i inn- og utland over flere år, blant annet en solokonsert på Nordlysfestivalen i fjor, Tromsø Kammermusikkfestival, Illiosfestivalen, Brasswind, Borealisfestivalen, Vinterlyd og «Tett på klarinetten» i regi av NOSO. Han vant UMM i Tromsø i 2015.

Gjermund er et stort talent med klare ambisjoner for fremtida, og et forbilde for andre unge musikere, og juryen mener derfor at han er en verdig kandidat for Ishavskrafts kulturstipend, og tildeler ham kr. 25.000.

Ellen Holandsli Engenes er 23 år, fra Tromsø. Hun har klassisk saksofon som hovedinstrument, og har gått musikklinja ved Kongsbakken videregående skole, et år på Toneheim folkehøgskole før hun begynte på bachelorgrad i faglærer i musikk ved Musikkkonservatoriet i Tromsø. Hun har i år tatt videreutdanning i musikkutøving 3 i klassisk saksofon og skal starte på musikkrettet master til høsten.

Ellen har vært med i mange orkester og musikkproduksjoner i inn- og utland de siste årene, bl.a. Buescher Scandinavia Saxophone Orchestra, Unge talenter med Arktisk Sinfonietta, Ungdommens musikkmesterskap, Tromsø Storband, Barents Youth Symphony Orchestra og Norsk blåsesymfoni. Hun er medlem i bandet Bitches Brew, som ønsker å fremme kvinnelige musikere i landsdelen, og de har holdt konserter på mange utesteder i Tromsø – neste ut er Buktafestivalen i juli.

Ellen har de siste årene jobbet som instruktør i musikkorps i Tromsø og har arrangert den første ungdomskonferansen for korpsmedlemmer i alderen 15-26 i Nord-Norge. Hun ønsker å utvikle seg som utøver og pedagog og deltar i workshoper og samarbeid over landegrensene. Hun er en ildsjel og stor ressurs som rekrutterer mange fremtidige profesjonelle utøvere til korps- og musikkmiljøet i regionen.

Ellen Holandsli Engenes har en imponerende merittliste, og gir i tillegg tilbake til miljøet ved å utdanne seg som instruktør og pedagog. Juryen mener derfor hun er en verdig kandidat for Ishavskrafts kulturstipend, og tildeler henne kr. 25.000.

Synes du artikkelen var nyttig?  Ja   Nei

Takk - gjerne fortell hvordan vi kan forbedre oss:

Vennligst vent

Takk for din tilbakemelding.

Del artikkel

   

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden.

Godta    AVVIS

Logg inn på «Min side»