Som Ishavskraft-kunde bidrar du til miljøet

98 % av kraften som produseres i Norge kommer fra fornybare kilder. Likevel er det kun 9 % av norske strømkunder som faktisk betaler for ren energi. 

Tekst: Mari Lind Aronsen
Dato: 5. juli 2019

   

Vasskraft som renner ned til kraftverket i Skibotn. Foto: Troms Kraft Produksjon

Norge er både fysisk og finansielt tilknyttet det europeiske kraftmarkedet. Det innebærer at kraft og pengestrøm går på tvers av landegrensene. På grunn av fysiske lover er strømmen som kommer i stikkontakten til norske forbrukere som regel fornybar, men på papiret er det slettes ikke slik.

Hva er opprinnelsesgaranti? 

Hvis en strømkunde kjøper strøm med opprinnelsesgarantier, går strømpengene til kraftprodusenter av fornybar energi. Det øker lønnsomheten til produsentene, noe som bidrar til økt produksjon av fornybar energi. Hvis ikke går mesteparten av strømpengene til produsenter av kull-, gass- og kjernekraft. 

Forskjell på strømmen 

Selv om strømmen som kommer ut av stikkontakten er den samme, er miljøbelastningen ulik. 

Ordningen med opprinnelsesgarantier. Illustrasjon: Ishavskraft

En husholdning som ikke har strøm med opprinnelsesgaranti, har et årlig CO2-utslipp tilsvarende 106 000 km i en bensinbil, på totalt 10,4 tonn.

Beregningen er gjort med utgangspunkt i tall fra NVE.

Vårt miljøvalg

– Ishavskraft heier på fornybar energi og er stolte over beregninger viser at vi står for om lag 12 % av Norges opprinnelsesgaranterte kraftkjøp, sier markedssjef i Ishavskraft Gunn Tove Bjerkan. 

Gunn Tove Bjerkan. Foto: Marius Fiskum

Hvis flere norske husholdninger og selskaper gjorde som kundene hos Ishavskraft vil etterspørselen av fornybar energi øke. Dette vil kunne gjøre fornybar energi mer lønnsomt i hele Europa og være med på å bidra til at ny fornybar energi etableres og konkurrerer ut de forurensende fossile strømkildene.

Europas første vannkraftverk

På Hamn i Senja ble Europas første vannkraftverk etablert. Se Leah (11) fortelle historien som har hatt mest betydning for utviklingen av det moderne Norge. 

Synes du artikkelen var nyttig?  Ja   Nei

Takk - gjerne fortell hvordan vi kan forbedre oss:

Vennligst vent

Takk for din tilbakemelding.

Del artikkel

   

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden.

Godta    AVVIS

Logg inn på «Min side»