Spar penger på å kjøre elbil

I Norge er det et mål om at innen 2025 skal alle biler som selges være nullutslippsbiler. Allerede i dag er halvparten av alt nybilsalg elbiler.

Tekst: Mari Lind Aronsen
Bilde: Shutterstock
Dato: 15. juli 2019

   

I dag er halvparten av alle nybiler som selges elbiler. Målet er at innen 2025 skal alle biles som selges være elektrisk.

Det er flere grunner til at man bør velge elbil over bensin- eller dieseldrevne biler. For det første spares miljøet for store CO2-utslipp. I gjennomsnitt kjører en nordmann 12 000 km i året, noe som utgjør et årlig CO2-utslipp på ca. 1,6 tonn. I tillegg kan man gjøre store besparelser på drivstoffutgiftene.

Sparer i gjennomsnitt 10 000 kroner i året

Med utgangspunkt i gjennomsnittlig bensinpris på 14,35 kroner per liter og en bil som bruker 0,8 liter bensin per mil, får vi en bensinpris på 11,48 kroner per mil. Det gjør at en gjennomsnittlig nordmann som kjører 12 000 km i året, bruker nesten 14 000 kroner på bensin. Diesel er rimeligere og har en årlig gjennomsnittskostnad på 9 600 kroner. 

En elbil derimot bruker mellom 1-2,5 kWh per mil. Med en gjennomsnittlig strøm- og nettleiepris på 1 kroner per kWh, kan man regne med 1-2,5 kroner i strømkostnad per mil. På et år utgjør det 3 000 kroner, hvis man kjører 12 000 km.

Det vil si at en gjennomsnittsnordmann som kjører 12 000 km i året, sparer 10 000 i reduserte drivstoffkostnader på å kjøre elbil.

I tillegg har myndighetene gjort det fordelaktig å investere i elbil, blant annet ved å gi fritak for mva på elbilkjøp. I flere byer er det også bompenger- og parkeringsfordeler for elbiler. 

Ønsker du å vite den totale besparelsen med å eie en elbil, finnes det kalkulatorer som tar hensyn til kjøpskostnader, bompenger, vedlikehold og andre faktorer. 

Synes du artikkelen var nyttig?  Ja   Nei

Takk - gjerne fortell hvordan vi kan forbedre oss:

Vennligst vent

Takk for din tilbakemelding.

Del artikkel

   

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden.

Godta    AVVIS

Logg inn på «Min side»