Velg innlogging

Min side / Online bedrift

4 effektive strømsparingstips

Den enkleste måten å få lavere strømregninger på er å spare strøm, men vet du hvilke grep som gjør at du sparer mest? Vi gir deg 4 effektive sparetips!

Tekst
Mari Lind Aronsen
Publisert
Foto
Mari Lind Aronsen

Ifølge Enova har nordmenn et stort potensial i å kutte strømkostnadene sine. Med de riktige sparegrepene skal det være mulig å redusere strømforbruket sitt med 30-40 %, noe som utgjør mellom 7 500-10 000 kroner i året.

En gjennomsnittlig norsk husholdning bruker ca. 25 000 kWh i året på strøm. Med en strømpris på 1 kr/kWh som inkluderer nettleie og avgifter, fordeles strømkostnadene ca. slik:

  • 15 000,- på oppvarming
  • 3 750,- på varmtvann i året
  • 3 750,- på elektriske apparater i året
  • 2 500,- på belysning i året

Det vil si at det er aller mest å spare på oppvarming av boligen og varmtvann.

Sparetips 1: Tidsstyring

Et av de enkleste og billigste tiltakene for å spare penger på oppvarming, er å bruke tidsstyring til å regulere varmen etter hvilke tidspunkt du er hjemme. Ved å la styringssystemet skru ned temperaturen når du sover eller når du er på jobb, kan du spare 20 % av forbruket som går til oppvarming. I kroner utgjør dette 3 000 kroner i året. Best av alt er at et koblingsur koster bare et par hundrelapper!

Sparetips 2: Bytt til varmepumpe

Varmepumpe regnes som den «billigste» oppvarmingskilden, fordi den er så energieffektiv. Enova har regnet på hvor mye strøm man kan spare i løpet av varmepumpens levetid på 15 år, og de har kommet fram til at en gjennomsnittlig familie kan spare 72 000 kr i strøm med varmepumpe (Se: Enova ).

Sparetips 3: Monter sparedusj

En dusj med et raust dusjhode bruker rundt 16 liter vann i minuttet. Dusjer du i 10 minutter hver dag, koster det fort 2 730 kroner i året. Hvis alle i familien dusjer like lenge, blir det kostbart i lengden.

Ved å montere en sparedusj kan du kutte halvparten av forbruket som går til varmtvann. Du trenger ikke en fagperson for å montere sparedusj og de billigste sparedusjene koster rundt 200 kroner.

Sparetips 4: Velg riktig lyspære

Mange er flinke til å skru av lys i rom som ikke brukes. Likevel kan besparelsene gjøres også når lyset står på.

Sparepære og LED-pærer bruker 80 % mindre energi enn den tradisjonelle glødepæren, og 50 % mindre energi enn halogenpærer. Sparepærer egner seg godt for stemningsbelysning og har en levetid opp til 10 år. LED-pærer er den mest bærekraftige lyskilden med en levetid opp til 20 år.

Neste gang du kjøper lyspærer, velg det mest energieffektive alternativet, enten spare- eller LED-pærer.