Irene fikk sjokkregning etter at AMS-måleren kom

Irene Øynes fikk installert AMS-måler hjemme i vinter. Like etter kom den skyhøye strømregningen.

Tekst: Mari Lind Aronsen
Bilde: Mari Lind Aronsen
Dato: 27. juni 2018

   

«Første strømregning etter installert ny strømmåler. Mer enn 3 500 kr» lød Facebook-innlegget fra Irene Øynes etter at strømregningen fra Ishavskraft kom i posten. Kommentarene lot ikke vente på seg. «Svindel, svineri, riv ruskende galt» var noen av reaksjonene på innlegget som Irene postet på sin private Facebook-side 2. mai.

– Mange kunder har opplevd å få høy strømregning etter at den nye måleren kom, både hos Ishavskraft og hos andre strømleverandører, sier Gunn Tove, leder for privatmarkedet i Ishavskraft. 

 

«Irene og mange av våre kunder tror at de høye regningene kommer av at de nye målerne måler for mye», fortsetter Gunn Tove.

Vi tok oss et møte med Irene for å avklare saken.

«Baksmell» er forklaringen

Irene fikk installert AMS-måler 21. mars. Før det hadde hun ikke lest av strømmen siden 2. januar. Forbruket til Irene hadde vært høyere enn det systemet hadde beregnet fra januar til mars. Dette ble fanget opp da den gamle måleren ble lest av.

– Dessverre er det flere kunder hos oss og andre strømleverandører som har opplevd lignende. Dette skyldes at flere ikke har lest av regelmessig og når målerbyttet skjer og avlesningen kommer, har det resultert i etterslep på strømregningen – en «baksmell», sier Gunn Tove. Det er selvfølgelig også flere som har vært beregnet litt for høyt og de får tilbakebetalt i stedet for baksmell.

Hvem har ansvaret?

De nye målerne blir installert etter et vedtak fra myndighetene og det er nettselskapene som har ansvaret for disse. Vi som strømleverandør får likevel mange henvendelser fra kunder om de nye målerne. Disse prøver vi å besvare så godt som mulig, men i mange tilfeller må vi henvise videre til netteiere.

LES MER: Om AMS-målere her.

Hvorfor har strømmen i Norge vært så dyr?

Vinterens kalde temperaturer har gjort til at mange kunder har brukt mer strøm til oppvarming i husholdningen enn normalt. Når våren kom ble det sprengvarme i sør, som resulterte i at smeltevannet fra snøen fordampet. Dette medførte lavere vannstand i kraftmagasinene og kombinert med lite nedbør klarte ikke Norges produksjon av strøm å dekke etterspørselen.

«Det har jo regnet hver dag i Nord-Norge siden 17. mai, hvorfor er det enda høye strømpriser?», spør Irene.

Dette er et godt spørsmål som mange andre kunder også stiller oss. Forklaringen ligger i at hele Norden er samlet i et felles strømmarked. Derfor hjelper det lite at vi regner bort i nord, når det har vært hetebølge i sør. Det vi har opplevd den siste perioden er at vi har hatt en negativ utvikling i vannmagasinene, slik som grafen under illustrerer. 

Grafen viser vannstand i magasinene. Fra perioden januar til idag har det vært en kraftig nedgang.

Ta gjerne kontakt

Vi er her for kundene våre. For de som har mottatt høye strømregninger, deler vi opp etter behov. Ikke nøl om å ta kontakt dersom du har behov for råd eller veiledning angående din strømavtale, eller ved spørsmål vedrørende regningen din. Høyere strømpriser berører alle strømleverandører og dermed alle kundene i Norge. Vi skal være en god og trygg strømleverandør, og dermed et godt, langsiktig valg for deg.

Kontakt oss her.

Synes du artikkelen var nyttig?  Ja   Nei

Takk - gjerne fortell hvordan vi kan forbedre oss:

Vennligst vent

Takk for din tilbakemelding.

Del artikkel

   

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden.

Godta    AVVIS

Logg inn på «Min side»