Ny nettleie – spar penger på å jevne ut forbruket ditt

Er du en av de som bruker mye strøm samtidig? Da kan du ende opp med å betale mer i nettleie. Les hvordan den nye nettleien påvirker deg og hvordan du kan minimere den.

Tekst: Mari Lind Aronsen og Ann-Jeanette Nergård
Dato: 1. juli 2022

   

Et tips er å vente med å lade elbilen eller å vaske klær til etter induksjonstoppen er skrudd av.

Fra 1. juli 2022 endres nettleien hos de fleste nettselskaper i Norge. For folk flest vil ikke den nye nettleien påvirke økonomien mer enn et par hundrelapper mindre eller mer i året. Likevel er det penger å spare ved enkle tiltak. 

Hittil har det vært slik at det totalet strømforbruket legger grunnlaget for nettleien. Nå vil de tre timene med høyest strømforbruk i løpet av måneden sette føringen på deler av nettleien. 

LesDette består strømregningen din av

Slik blir den nye nettleien

Den nye nettleien består av to deler. 

Energileddet bestemmes av hvor mye strøm du bruker og når du bruker den. Hos de fleste netteierne vil det være billigst å bruke strøm hverdager mellom 22.00 og 06.00 og helg, men pass på å ikke bruke elektriske apparater mens du sover eller ikke er til stede. 

Kapasitetsleddet blir som en trappetrinn-modell, der prisene stiger desto høyere du kommer i trappa. Hvor i trappa du befinner deg avhenger av de tre timene i måneden med høyest strømforbruk. Det er greit å vite at man ofte ligger et trappetrinn høyere på vinteren enn om sommeren. 

Eksempel fra netteier Arva:

Eksempel på trappetrinn-tabell fra netteier Arva
Kilde: Arva.no

90 % av Ishavskraft-kundene havner i de tre billigste nettleienivåene. Dersom du ligger i grensene mellom to trappetrinn, kan du enkelt gjøre tiltak som senker nettleien di, og dermed spare flere hundrelapper i året.

Vårt aller beste tips: Unngå å slå på alt samtidig

Det er oppvarming, varmtvann, induksjonstopp og elbil-lading som bruker mest strøm i hjemmet. Det betyr at hvis du skrur på panelovnene, lager middag og setter elbilen på lading samtidig vil dette gjøre at du får en unødvendig høy nettleie. 

Det viktigste tiltaket du kan gjøre for å minimere nettleien er å fordele bruken av disse utover dagen. 

For å spare strøm og penger, så bør du ikke varme opp huset, lage mat, dusje eller lade elbilen samtidig.

Les: Så mye strøm bruker de ulike apparatene

Obs! Netteierne har ofte ulike priser, og noen har bestemt seg for å ikke innføre den nye nettleiemodellen. Dette gjelder for eksempel netteier Alut. Sjekk med din netteier for priser som gjelder for deg. 

Størst betydning for elbileiere

Den nye nettleien vil i aller høyeste grad påvirke elbileiere, fordi ladingen bruker mye strøm på kort tid. Sørg for å ha en godkjent, fastmontert elbillader hjemme, slik at du trygt kan planlegge nattlading for elbilen din. Ofte er både spotprisen og nettleien lavest på natta, så her kan det være mye å spare, spesielt hvis du vipper mellom to trappetrinn.

Les mer: Easee elbillader inkludert installasjon på nedbetaling

Lurer du på når du bruker mest strøm?

I Ishavskraft-appen får du enkelt oversikt over strømforbruket ditt. Se hvilke timer du har høyest forbruk, for å enklere gjøre tiltak som reduserer nettleien. Igjen, trikset er å fordele strømforbruket jevnt utover dagen.

I appen får du et estimat på hvor mye den nye nettleien kommer på.*

Helt gratis: Last ned Ishavskraft-appen

dame ligger på stranda og ser i på nettleie i Ishavskraft-appen

*Tilgjengelig for dem som har gjennomfakturering, bl.a. for netteiere Arva og Elvia.

Samfunnet blir mer og mer elektrisk. Vi lader elbilen, varmer opp hjemmene våre, dusjer, lager mat, ser på tv, og alt dette samtidig! Det brukes mye strøm på morgenen og ettermiddagen, og det er rett og slett for lite plass i strømnettet til å gi alle nok strøm samtidig. 

Derfor har myndighetene lagt opp til at vi skal bruke strømmen smartere, ved å fordele strømforbruket jevnt utover dagen. Gjør alle en liten innsats, unngår vi at kapasiteten i strømnettet blir sprengt. 

For folk flest vil ikke den nye nettleia utgjøre mer enn et par hundrelapper mer eller mindre i året, spesielt om du er påpasselig med å fordele strømforbruket ditt utover dagen. Her er likevel noen priseksempler for deg som har Arva som netteier:

Leilighet
Hvis gjennomsnittet av de tre høyeste forbrukstimene dine er på 4,6 kW som er typisk for en leilighet, havner du i trinnet 2-5 kW og må betale 161 kr i fastledd neste måned.

Enebolig
Hvis dine tre høyeste timer har et gjennomsnitt på 14 kW som er typisk for en stor enebolig, vil du være i trinnet 10-15 kW og betale 475 kr i fastledd neste måned. Kun 10 % av våre kunder står i fare for å havne i dette trinnet.

Flesteparten av kundene våre som har Elvia som netteier, ligger mellom 2-5 kW og vil dermed få det nest billigste fastleddet.

Hvis du klarer å bruke mindre enn 2 kW i timen gjennom en hel måned vil fastleddet være på 125 kr. Hvis du er i nest laveste trinn, mellom 2-5 kW øker fastleddet til 200 kr. 

Potensielt vil du kunne spare om lag en tusenlapp i året på å gjøre tiltak som reduserer eller fordeler strømforbruket ditt. 

Har du spørsmål om nettleien?

Vi er alltid tilgjengelig for å svare på spørsmål og hjelpe deg. 

Ring oss på telefon 77 61 20 00 i våre åpningstider 08-15.30, eller send oss en epost på kunde@ishavskraft.no

Synes du artikkelen var nyttig?  Ja   Nei

Takk - gjerne fortell hvordan vi kan forbedre oss:

Vennligst vent

Takk for din tilbakemelding.

Del artikkel

   

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden.

Godta    AVVIS

Logg inn på «Min side»