Ny nettleie – spar penger på å jevne ut forbruket

Er du en av de som bruker mye strøm samtidig? Da kan du ende opp med å betale mer i nettleie. Les hvordan den nye nettleien påvirker deg og hvordan du kan minimere den.

Tekst
Ann-Jeanette Nergård
Publisert

Fra 1. juli 2022 endres nettleien hos de fleste nettselskaper i Norge. For folk flest vil ikke den nye nettleien påvirke økonomien mer enn et par hundrelapper mindre eller mer i året. Likevel er det penger å spare ved enkle tiltak.

Hittil har det vært slik at det totalet strømforbruket legger grunnlaget for nettleien. Nå vil de tre timene med høyest strømforbruk i løpet av måneden sette føringen på deler av nettleien.

Slik blir den nye nettleien

Den nye nettleien består av to deler.

Energileddet bestemmes av hvor mye strøm du bruker og når du bruker den. Hos de fleste netteierne vil det være billigst å bruke strøm hverdager mellom 22.00 og 06.00 og helg, men pass på å ikke bruke elektriske apparater mens du sover eller ikke er til stede.

Kapasitetsleddet blir som en trappetrinn-modell, der prisene stiger desto høyere du kommer i trappa. Hvor i trappa du befinner deg avhenger av de tre timene i måneden med høyest strømforbruk. Det er greit å vite at man ofte ligger et trappetrinn høyere på vinteren enn om sommeren.

Eksempel fra netteier Arva:

Kilde: Arva.no

90 % av Ishavskraft-kundene havner i de tre billigste nettleienivåene. Dersom du ligger i grensene mellom to trappetrinn, kan du enkelt gjøre tiltak som senker nettleien di, og dermed spare flere hundrelapper i året.

Vårt aller beste tips: Unngå å slå på alt samtidig

Det er oppvarming, varmtvann, induksjonstopp og elbil-lading som bruker mest strøm i hjemmet. Det betyr at hvis du skrur på panelovnene, lager middag og setter elbilen på lading samtidig vil dette gjøre at du får en unødvendig høy nettleie.

Det viktigste tiltaket du kan gjøre for å minimere nettleien er å fordele bruken av disse utover dagen.

Les: Så mye strøm bruker de ulike apparatene .

Obs! Netteierne har ofte ulike priser, og noen har bestemt seg for å ikke innføre den nye nettleiemodellen. Dette gjelder for eksempel netteier Alut. Sjekk med din netteier for priser som gjelder for deg.

Størst betydning for elbileiere

Den nye nettleien vil i aller høyeste grad påvirke elbileiere, fordi ladingen bruker mye strøm på kort tid. Sørg for å ha en godkjent, fastmontert elbillader hjemme, slik at du trygt kan planlegge nattlading for elbilen din. Ofte er både spotprisen og nettleien lavest på natta, så her kan det være mye å spare, spesielt hvis du vipper mellom to trappetrinn.

Lurer du på når du bruker mest strøm?

På Min Side får du enkelt oversikt over strømforbruket ditt. Se hvilke timer du har høyest forbruk, for å enklere gjøre tiltak som reduserer nettleien. Igjen, trikset er å fordele strømforbruket jevnt utover dagen. Her får du også et estimat på hvor mye den nye nettleien kommer på.*

*Tilgjengelig for dem som har gjennomfakturering, bl.a. for netteiere Arva og Elvia.

Har du spørsmål om nettleien?

Vi er alltid tilgjengelig for å svare på spørsmål og hjelpe deg.

Ring oss på telefon 77 61 20 00 i våre åpningstider 08-15.30, eller send oss en epost på kunde@ishavskraft.no .