Senja har en kraftfull historie – nå skrives det historie på nytt

Som først i Europa og nummer to i verden bygde folket på Senja et lite vannkraftverk i 1882.  Det satte Senja helt i verdensfronten i utviklingen av elektrisitet og nå gjør de det igjen. 

Tekst: Mari Lind Aronsen
Dato: 3. februar 2020

   

I disse to lokalsamfunnene, Senjahopen og Husøy, skal fremtidens energisamfunn skapes.

Tidligere i uken var den offisielle åpningen av prosjektet «Smart Senja – Fremtidens energisamfunn», et innovasjonsprosjekt som igjen gir folket på Senja muligheten til å bane vei for fremtidens energiløsninger. 

Med en rivende utvikling innenfor fiskeri, reiseliv og turisme har Nord-Senja et behov for strøm som er større enn det strømnettet klarer å levere i dag. Mer utfordrende blir det med fiskeribedriftenes utviklingsplaner, hotellsatsingen på Husøy og elektrifiseringen.

– Tidligere var det vanlig å bygge ut og forsterke nettet ved kapasitetsbehov. Nå ser vi på innovative løsninger for å utnytte eksisterende kapasitet i nettet, samtidig som vi tester smart strømstyring, lokal strømproduksjon fra solenergi og batterilagring, sier Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft.

I tett samarbeid med lokalbefolkningen på Nord-Senja, lokalt næringsliv, ulike teknologileverandører og Universitetet i Tromsø, står Ishavskraft i bresjen for å utvikle fremtidens energisamfunn.

Kunder kan tjene penger på å ikke bruke strøm

I prosjektet utforskes en helt ny måte å bruke strømmen på, både i hjemmet og i de energitunge bedriftene. Gjennom et såkalt «fleksibilitetsmarked» får kunder muligheten til å selge strømmen de ikke bruker på gitte tidspunkt i døgnet, hvor det er behov i strømnettet. En av de første til å teste løsningen er fiskeren Jimmy Tøllefsen på Husøy.

Pilotkunde Jimmy Tøllefsen, med Bjarte Hoff fra Universitetet i Tromsø og Gunn Tove Bjerkan fra Ishavskraft.

– Til nå har jeg fått installert et smart strømstyringssystem som regulerer forbruket hjemme, uten at det har påvirket komforten min. Jeg sparer rundt 300 kroner i måneden i strøm, men potensialet er nok større, sier Jimmy Tøllefsen.

Prosjektet er i gang med å teste utkobling av varmtvannstanken og nedjustering av temperaturen i gulvvarmen, for å frigi effekt når fiskeriene kjører produksjonen for fullt. På denne kan produksjonen gå uten at kapasiteten i strømnettet sprenges og strømbrudd oppstår.

– Ved å la oss regulere forbruket i hjemme og tilby fleksibiliteten sin til korte, gitte tidspunkt av dagen, vil Jimmy både spare penger på strøm og bli økonomisk kompensert for de timene han lar oss koble ut varmtvannstanken og gulvvarmen, sier Olsen.

Fremtidens energisamfunn

Kraftbransjen er inne i en stor og spennende endring. Elektrifiseringen, ny teknologi og løsninger endrer måten vi bruker strøm på, i dag og enda mer i fremtiden.

– Det er viktig for oss i Ishavskraft, som en innovativ strømleverandør, å være en sentral del av utviklingen av fremtidens energisystem. Vi er med i flere lignende prosjekter som vi har stor tro på at våre kunder vil dra fordeler av. Med riktig teknologi skal vi flytte forbrukstopper og effektivisere strømforbruket, slik at strømnettet får mindre belastning og kundene våre lavere strømregninger, avslutter Tom Eirik Olsen. 

Synes du artikkelen var nyttig?  Ja   Nei

Takk - gjerne fortell hvordan vi kan forbedre oss:

Vennligst vent

Takk for din tilbakemelding.

Del artikkel

   

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden.

Godta    AVVIS

Logg inn på «Min side»