Sparer du strøm med varmepumpe?

Mange vet ikke at en varmepumpe kan nedbetales innen 5 år gjennom reduserte strømregninger.

Tekst
Mari Lind Aronsen
Publisert
Foto
Mikael Utsi

Omtrent halvparten av alle eneboliger eller rekkehus i Norge har installert varmepumpe, og mange lurer på om lønner seg.

Ifølge Enova kan man spare 6000 kroner i året i strøm med et forbruk på 25 000 kWh og en strømpris på 1,25 kroner/kWh. Strømprisen inkluderer da nettleie og avgifter.

Nedbetalt i løpet av 5-7 år

Å investere i en varmepumpe er relativt kostbart. I tillegg kommer utgifter til montering og vedlikehold. Likevel er det mange som går i pluss etter noen år.

– Med et gjennomsnittlig årlig forbruk er det sannsynlig at varmepumpen er nedbetalt innen 5-7 år, sier Tom Eirik Olsen, handelsjef i Ishavskraft.

Nedbetalingstiden avhenger i stor grad av kraftprisen. I tillegg må man ta høyde for at svingninger i vær, temperaturer og hvordan du bruker varmepumpen.

Kuttet strømregningen med 6 000 kroner

Ishavskraft-kunde Gunn Moaksen og Katrine Knutsen investerte i 2010 i en varmepumpe. Det endret strømforbruket deres betydelig.

– Vi så umiddelbart på strømregningene at forbruket hadde gått ned. Bare på ett år hadde vi nesten spart 6 000 kroner, forteller Gunn.

Nå kan Gunn og Katrine stå opp til et varmt hus, bedre inneklima og mye lavere strømregninger.

Sparte 3500 kr det første halve året

Alf-Kondrad Wilhelmsen har også opplevd å spare 3500 kroner det første halve året. Tromsdalingen bor i et hus fra 1972 som ikke er etterisolert, og har tidligere måtte bruke både varmeovner og store mengder med ved for å opprettholde en behagelig temperatur hjemme. I tillegg reiser han mye, så ovnene ble slått av før hver reise og han kom hjem til kaldt hus. Til slutt fikk han nok.

«Æ har hørt mye positivt om varmepumpa, så når det dukka opp et tilbud om å betale den ned i lag med strømregninga, var det bare å slå til», sier Alf-Kondrad fornøyd, «Det har vært en flott prosess med Ishavskraft. Varmepumpeleverandøren ordna alt og ting har vært på stell hele veien. Det er i tillegg fantastisk å se at selv om æ har betalt ned på varmepumpa, så har æ spart 3500 kr i strøm på bare et halvt år».

Han og familien har opplevd det hele som en lettvint prosess og en positiv opplevelse, med økonomi fra første dag og en fantastisk varme i hele huset. «Hadde Ishavskraft ansatt mæ ville æ solgt flere tusen pumpe, det love æ”, smiler han, “Ungene trives også godt, fordi dem kan gå inne med t-skjorte og shorts uavhengig om det er januar eller juli".

Tiden med høye strømregninger og store mengder ved i boden er forbi. Huset er varmt og lunt hele året. «Pumpa står på hele tida og i stedet for å komme hjem til et kaldt hus etter reisene mine, kommer æ hjem til palmesus og paraplydrink i stedet», sier Alf-Kondrad spøkefullt.