Dette består strømregningen din faktisk av

Det er ikke bare strømmen kundene betaler for gjennom strømregningen. Over 30 % av strømregningen er avgifter til staten.

Tekst
Mari Lind Aronsen
Publisert
Foto
Mari Lind Aronsen

Når strømregningen kommer, er det ikke bare strøm du må betale for. Strømregningen består vanligvis at tre hovedelementer – strømprisen, nettleien og avgiftene til staten. Hvordan disse fordeler seg varierer.

Strømprisen

Rundt 30 % av regningen din går til strøm. Strømprisen er det du betaler til oss, strømleverandøren din. Det er oppgjøret for å få elektrisk energi i husholdningen. Strømprisen varierer etter spotprisen, som er prisen kraftbørsen fastsetter, og hvilken strømavtale man har.

Nettleie

Rundt 30 % av regningen din går til nettleie. Nettleien er det du betaler for å være tilkoblet strømnettet og går til det lokale nettseskapet i området ditt. Nettleien består av et fastbeløp og en variabel del som er basert på forbruket ditt.

Avgifter til staten

Over 30 % av regningen din går til avgifter til staten. Disse avgiftene er både mva på strømforbruk og nettleie. I tillegg kommer forbruksavgiften på strøm og elsertifikater.

Husholdninger i Finnmark og Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy og Storfjord og i Nord-Troms er fritatt for forbruksavgiften på strøm. I tillegg er alle husholdninger i Nord-Norge er fritatt for mva.

Lurer du på hvordan du kan kutte strømregningen?  Les våre beste tips.