Klar til å dele smarte tanker
Alexander Antonsen, Sander Karlsen og Per Olsen står klar med varmtvannstanken som kan endre hverdagen din. – Etter hvert som flere har fått erfaring med hvor mye strøm som kan spares, har etterspørselen etter smarte varmtvannstanker økt kraftig, bemerker daglig leder Per Olsen ved Høytrykksvakta i Tromsø.
- Tekst
- Krysspress for Ishavskraft
- Publisert
- Foto
- Krysspress
(Bilde over) Rørlegger Alexander Antonsen, lærling Sander Karlsen og daglig leder Per Olsen i Høytrykksvakta med en smart som vil bidra til å redusere forbruk og strømregninger. Høytrykksvakta er en del av rørleggerkjeden VB.
Gevinsten ved bytte av varmtvannstank er så stor at tilbyr 4.000 kroner i tilskudd til alle som bytter sin tradisjonelle tank med en som er smart. Ishavskraft bidrar med sitt: Du får nå mulighet til å betale den nye varmtvannstanken gjennom strømregninga, med samme løsning som Ishavskraft har tilbudt for investeringer av . inkluderer både innkjøpet og kostnadene til montering, og ordningen gjelder Ishavskrafts kunder over hele Norge.
– Er dette en helt ny teknologi?
– Nei, teknologien er ikke helt ny, for vi har jo hørt om smarte varmtvannstanker i noen år, og løsningene er godt testet ut. Men det er i løpet av det siste halvåret at etterspørselen virkelig har tatt seg opp, sier Per Olsen.
Økt bevissthet
Det aller meste av strømmen vi bruker i hjemmene våre, brukes til oppvarming og varmtvann. Det betyr at det er her mulighetene er størst for å spare forbruk og kostnader.
– Både bevisstheten om og klima har blitt større de siste årene, men det er jo noen paradokser som er knyttet til strømforbruket, sier Odd Arild Pettersen, som er serviceleder for rørleggerne i Høytrykksvakta - en del av den landsomfattende rørleggerkjeden VB.
Bevisstheten om både klima og kostnader er høy, men mange trenger hjelp til å finne de gode tiltakene, mener Odd Arild Pettersen, serviceleder for rørleggerne hos Høytrykksvakta.
– Det første paradokset er at vi i Norge baserer oss på fornybar energi, og at mange av oss derfor har problemer med å se sammenhengen mellom og kutt av klimagasser – altså innsatsen for å frigjøre energi til det grønne skiftet. Det andre paradokset handler om den personlige økonomien: Vi skjønner ikke at vi sløser før vi merker det på bankkontoen. Mange av oss har problemer med å komme utfordringene i forkjøpet, sier han.
– Hvor mye kan man spare på å bytte varmtvannstanken til en ?
– Jeg får jo dette spørsmålet ofte, og har problemer med å gi et troverdig og generelt svar, rett og slett fordi forbruksmønsteret vårt varierer så sterkt. Gevinsten vil også variere ut fra hvor aktiv forbrukeren er på å styre forbruket sitt gjennom app’en. Jeg har eksempler på eiere av nye bygg som har redusert forbruket med 80 prosent ved å ta i bruk det som er tilgjengelig av løsninger, sier han.
Ishavskraft-appen som hjelper deg å spare penger -
– Er dere i stand til å levere nok tanker hvis dette skulle «ta løs»?
– Ja, det tror jeg ikke skal by på problemer. Vi har ei stor lagerbeholdning, og god kontakt med leverandøren, erklærer Per Olsen.
Har kontroll over forbruket
Prinsippet bak lar seg enkelt forklare slik: Mens en tradisjonell varmtvannstank aktiveres til oppvarming så snart den tømmes for vann og temperaturen faller under et visst nivå, aktiveres en smart varmtvannstank på tidspunkter der er så lav som mulig. Hvis hele familien dusjer på morgenen før jobb og skole, vil en tradisjonell varmtvannstank starte oppvarmingen av nytt vann umiddelbart – selv om strømprisen akkurat da er på sitt høyeste, mens næringsliv og industri er i aktivitet og skaper knapphet på strøm. Den smarte vil avvente til forbruket og prisen går ned – for eksempel på natta – men i god tid før familiens medlemmer skal en ny runde i dusjen.
Prinsippet bak de smarte varmtvannstankene lar seg forklare med hvordan strømprisen varierer i løpet av døgnet: aktiveres i de periodene hvor strømmen er billigst.
– Dette kan du jo i stor grad styre selv gjennom aktiv bruk av app’en, påpeker Benedikte Wilsgård i Mefjordvær på Senja. Gjennom flere måneder har hun skaffet seg erfaring i bruken av både og app’en – og hun har blitt en uformell ekspert i bygda.
– Jeg jobber som lærer, og nærmest snublet over denne muligheten gjennom prosjektet «», som blant annet driver opplæring i energibruk til elevene, og som har som ett av sine mål å gjøre oss forbrukere flinkere til å styre strømforbruket bedre, for å frigjøre kraft til industrien på Nord-Senja. Jeg deltok på et informasjonsmøte i Senjahopen, og dette ble min introduksjon til den , forteller hun.
Benedikte Wilsgård har skaffet seg bedre kontroll over forbruket sitt etter at hun fikk .
Hun var ivrig, og brukte tid til å sette seg inn i de nye mulighetene.
– Jeg vet ikke hvor begeistret leverandøren Høiax var, da jeg lå på gulvet på vaskerommet og pratet med dem i timevis på telefon. Men totalt sett tror jeg de har spart mye tid på dette, for selv har jeg drevet opplæring på andre i bygda, som har lært seg bruken av app'en og metoder for å utnytte mulighetene. De blomstene på bordet der har jeg fått fra en nabo som takk for hjelpa, smiler hun.
– Hvor mye har du kuttet strømregninga med etter at du fikk en ?
– Det har jeg ikke oversikt over, ærlig talt. For meg har den største gevinsten bestått i at jeg får styring med forbruket. Hvis jeg skal gjøre det enkelt stiller jeg inn på «spotpris» eller «feriemodus», så ordner systemet resten. Men i de tilfellene med mye helgebesøk øker jeg ytelsen, og det samme gjør jeg når «avkommet» i Tromsø kommer på hjemmebesøk, smiler hun.
Smart varmtvannsbereder fra Høiax med nedbetaling over strømregninga -
Til daglig er det bare Benedikte og ektemannen Jim som bor i eneboligen i Mefjordvær. Men enkelte helger er huset fullt av gjester, og da er det greit å kunne styre strømforbruket.
– Er det spesielt miljøvennlig å bytte ut fullt brukbare varmtvannstanker med ?
– Det kan du gjerne spørre om, samtidig som du også kan spørre om hvor «brukbar» en varmtvannstank er etter 10-15 år. Én av de største gevinstene jeg selv har opplevd med den nye varmtvannstanken min, er at jeg ved jevne mellomrom bruker den til å rense rørsystemene. Jeg skrur temperaturen opp til 85 grader og lar varmtvannet renne i ett minutt fra alle kranene. Da har jeg fått tatt knekken på alle bakteriene som ellers hadde fått leve i alle rørsystemene, ikke minst i dusjhodet, forteller hun.
Populær og lønnsom ordning
I likhet med Benedikte Wilsgård mener kundeanalytiker Julia Wagner i Ishavskraft at det er tidlig å kunne gi troverdige og gode tall for hvor mye strøm og kroner som er spart av de kundene som har tatt i bruk .
– Vi jobber med å skaffe oss gode erfaringstall fra de kundene våre på Nord-Senja som var tidlig ute, men det var først på senhøsten 2023 at de første smarte varmtvannstankene ble installert, så vi har ikke hatt særlig lang tid å måle forbruket på, sier hun.
Kundeanalytiker Julia Wagner i Ishavskraft håper ordningen om å betale en skal bli like populær som tilsvarende ordning for innkjøp av .
I mellomtiden forholder hun og Ishavskraft seg til tall som er innhentet av leverandørene.
– En rapport fra Elvia og OSO forteller at tallet på årlige besparelser for en husstand ligger en plass mellom 1.500- og 3.399 kroner året – avhengig av forbruket og svingningene i strømprisen. Størrelsene kan variere, men det er ikke tvil om at installering av vil bidra til å kutte strømkostnadene, sier hun, og har håp om at mange vil velge å benytte seg av tilbudet om å kjøpe varmtvannstank gjennom Ishavskraft og betale denne .
Erfaringstall fra Elvia og OSO illustrerer at mulighetene er store for å kutte strømregninga ved å bytte til en .
– Dette tilbudet har vært veldig populært for kjøp av , og vi har håp om at det skal kunne bli like populært for innkjøp av , sier hun.
Noe av grunnen til optimismen, ligger i at Enova lokker med . Dette bidraget vil utligne prisforskjellen mellom en tradisjonell varmtvannstank og en smart varmtvannstank. I løpet av 2023 bidro Enova med støtte til 8.243 varmtvannstanker – 118 av disse i Troms og Finnmark. I januar 2024 ga til innkjøp av 610 vanntanker – 5 av dem i Troms og Finnmark.
Smart varmtvannsbereder fra Høiax med nedbetaling over strømregninga
Hvor aktivt du styrer app’en avgjør hvor stor nytte du får av den smarte varmtvannstanken. Benedikte Wilsgård i Mefjordvær er blitt en ekspert.
Hjemme står som regel varmtvannstanken og brummer «usynlig» for seg selv i en kjeller eller på et vaskerom. Men ved siden av oppvarming er varmtvann det du bruker mest strøm på i hjemmet ditt.
Senjahopen er blant de bygdene som sliter med lav tilgang på kraft til næringslivet, og der det er nødvendig å bruke strømmen smartere. Derfor er smarte varmtvannstanker særlig viktig i lokalsamfunn som dette.
Benedikte Wilsgård har skaffet seg bedre kontroll over forbruket sitt etter at hun fikk smart varmtvannstank.
Smart varmtvannsbereder fra Høiax med nedbetaling over strømregninga