Sommertips for strømsparing – unngå «fredagsfella» på hytta
Lær 7 enkle strømsparingstips og se prognoser for strømprisene i sommer.
- Tekst
- Freddy Vith, kraftkommentar av Tom Eirik Olsen
- Publisert
- Foto
- Foto: Mikael Svensson, Johner.no
Sommeren er her! Og midt mellom pakkelister, reiseplaner og hyttekjøring er det lett å glemme de små, smarte grepene som faktisk sparer strøm. Vi gir deg enkle tips – og vår egen handelssjef Tom Eirik Olsen har også tatt en kikk i krystallkula og deler sine spådommer for strømprisene i sommer.
3 tips for deg som skal dra på ferie og være bort lenge og 4 tips til deg som skal være hjemme i sommer:
- Skru av oppvarming før du reiser – Husk å slå av varmekabler, panelovner og før du drar på ferie. Det er fort gjort å glemme! Juster også termostaten i rom du ikke bruker – det er ingen vits i å varme opp tomme rom om sommeren.
- Sett varmtvannsberederen i feriemodus – Har du en , kan du enkelt sette den i feriemodus – den varmer opp vannet igjen før du kommer hjem.
- Unngå «fredagsfella» på hytta – Mange skrur på alt samtidig når de ankommer hytta: varme, matlaging, elbillading og en kjapp dusj. Det gir strømtopper som kan føre til høyere nettleie. Spre forbruket litt ut i tid, så unngår du å gå på en smell. Dette gjelder så klart også når du kommer hjem. Spar klesvasken til dagen etterpå! Ikke alt må gjøres med en gang.
- Tørk klær i sommervinden – Dropp tørketrommelen når sola skinner! Én klesvask tørket ute sparer kanskje ikke all verden alene, men mange små grep gjennom sommeren merkes godt på strømregningen. En nylonsnor og noen klesklyper er alt som skal til.
- Husk solskjerming – Lukk gardiner og persienner. Selv om det er fristende å nyte sola gjennom stuevinduet, slipper du inn mye varme. Skjerm heller for sollyset, så slipper varmepumpa di å jobbe på høygir.
- Bruk riktig kjølemodus – om du eier varmepumpe og ønsker å få det kaldt og behagelig, kan du bruke den som aircondition. Men pass på og ha på rette innstillingene. Unngå alt som heter auto – ha heller på cool eller lignede. Da vil ikke varmepumpa justere seg opp og ned hele tiden. Lær mer om kjølemodus i denne guiden:
- Vurder etterisolering – Dette er ikke et enkelt tips, men noe du vurdere i framtiden. Dårlig isolasjon og trekk fra gamle vinduer og utette lister gjør at mye varme forsvinner ut. Og det koster deg strøm, både når du prøver å holde boligen kjølig om sommeren og varm om vinteren. Bor du i et eldre hus, kan det være lurt å vurdere dette.
Men hva med strømprisene i sommer, da?
Alt i alt er det sluttsummen på strømregningen din som gjelder. Og den påvirkes av både forbruket ditt og . Vi har spurt Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft, om hva du kan forvente deg fremover.
Prognoser for strømpriser i sommer
Ifølge Tom Eirik Olsen har i Nord- og Midt-Norge vært historisk lave de siste ukene. I Nord-Norge ble det nylig satt en ny bunnrekord med timepriser helt ned i -27,5 øre/kWh, og i Midt-Norge har vi sett timer med priser ned mot -11,6 øre/kWh.
Han forventer at prisene i Nord-Norge vil holde seg lave også fremover, med gjennomsnittspriser under 10 øre/kWh gjennom sommeren. Prisene ventes å stige til rundt 20 øre/kWh utover høsten, og videre opp til 30–40 øre/kWh i vinter.
Gørrbillig strøm i nord
Tom Eirik ser for seg en lignende utvikling for Midt-Norge, men med noe høyere nivåer: rundt 15 øre/kWh i snitt i sommer, cirka 35 øre/kWh i høst, og opp mot 50 øre/kWh til vinteren.
– Hovedårsaken er en sterk hydrologisk balanse og mye nedbør, som betyr at vi har hatt en våt vinter og magasinene er godt fylt opp, forklarer Tom Eirik.
I Sør-Norge ligger sommerprisene rundt 60 øre/kWh, høstprisene ventes å nærme seg 80 øre/kWh, og vinterprisene kan i snitt ligge mellom 90 øre og 1 krone per kWh.
– Gørrbillig strøm i nord og fortsatt relativt høye nivåer i sør – det må nok regnes som den nye normalen, oppsummerer Tom Eirik.