Hopp til hovedinnholdet

Velg innlogging

Flere borettslag går for varmepumpe

Tenk deg et borettslag der strømregningen går ned, inneklimaet blir bedre – og boligverdien stiger. Med varmepumpe får dere en energieffektiv oppgradering som både beboere og styret vil merke fordelen av i mange år fremover.

Tekst
Ishavskraft
Publisert

Strømprisene i Norge har de siste årene blitt både høyere og mer uforutsigbare. Det har gjort mange mer bevisste på eget strømforbruk – også i borettslag og sameier.

– Vi ser stadig flere borettslag og sameier som åpner for at beboerne kan installere varmepumpe i leilighetene sine. Det gir lavere strømkostnader og bedre komfort, sier Mari Lind Aronsen, salgssjef for borettslag og sameier i Ishavskraft.

Selv om man ikke kan styre strømprisene, kan man påvirke hvor mye strøm man bruker.– Varmepumpe har vist seg å være den klart smarteste måten å varme opp boligen på. Du får jevn innetemperatur hele døgnet, og bruker langt mindre strøm enn med panelovner eller varmekabler, sier Aronsen videre.

📌Les mer: Kutt strømregninga med 5000–8500 kr i året

💡 Enklere prosess med hjelp fra Ishavskraft

Ishavskraft hjelper styret gjennom hele prosessen – fra vurdering til ferdig installasjon. Beboere kan kjøpe varmepumpe på nedbetaling over strømregningen, slik at de slipper en stor engangskostnad.

– En varmepumpe av god kvalitet koster gjerne rundt 30 000 kroner ferdig installert. For å gjøre det mer tilgjengelig, gir vi kundene muligheten til å betale ned over tid – med bare noen hundrelapper i måneden, sier Mari.

📌Les mer: Slik fungerer nedbetalingen

Hvorfor varmepumpe i borettslag?

Det er flere gode grunner til at flere styrer åpner opp for installasjon av varmepumpe. Varmepumpe:

✅ Reduserer beboernes strømforbruk og månedlige kostnader

✅ Gir beboerne jevn og behagelig varme året rundt

✅ Øke verdien på leilighetene

✅ Potensielt forbedre byggets energimerking og bærekraftsprofil

Bekymret for fasaden?

Det trenger du ikke være. Varmepumpe betyr ikke nødvendigvis en sjenerende utedel. Mange beboere velger å plassere den på verandaen, noe som ofte ikke krever store fasadeendringer. Dersom utedelen må plasseres på en synlig vegg, kan den enkelt skjermes med et diskret varmepumpehus. Det både beskytter og gir et ryddig uttrykk.

– Vi hadde nylig et større borettslag i Skien hvor beboerne fikk velge: utedel på veranda, eller på sidevegg med varmepumpehus. Det gir fleksibilitet – og fornøyde beboere, forteller Mari.

Styrets rolle – slik kommer dere i gang

Som styre trenger man ikke bruker store ressurser på å ha en god prosess rundt vurdering og implementering av varmepumpe, det krever bare litt planlegging.

Vi anbefaler at styret:

1. Kartlegger behov og muligheter

Det første styret bør gjøre er å kartlegge behovet til beboerne og få en faglig vurdering av hvilke muligheter det er for installasjon. Inviter en installatør på befaring. Det er lurt å se seg ut én installatør som kan gjøre jobben for alle beboerne for å sikre at styret sine retningslinjer blir fulgt og unngå dårlig kvalitet, rotete installasjoner og unødvendige ekstrakostnader.

Visste du at Ishavskraft samarbeider med installatører i hele Norge? Ta kontakt med oss, så setter vi dere i dialog med en av våre sertifiserte varmepumpemontører.

2. Utarbeid retningslinjer og kriterier på bakgrunn av vurderingene fra installatøren.

  • Sett krav til hvor utedelen skal være plassert, med hensyn på støy og estetikk
  • Leverandør og kvalitet
  • Ansvarsforhold
  • Drift og vedlikehold

I vurderingsfasen? Send oss en uforpliktende henvendelse på [email protected] så kontakter vi deg snarest.

🔧 Slik forlenger du levetiden på varmepumpa

Når varmepumpen er installert, er det viktig å følge serviceintervallene og vedlikeholde den jevnlig. Det gir bedre ytelse, lengre levetid og sikrer at garantien gjelder.

📌Les mer: Slik rengjør du varmepumpen din

Klar for å komme i gang?

Varmepumpe er et smart valg for både beboere og styret. Med litt planlegging kan borettslaget redusere felles og individuell strømkostnad, øke komforten – og bidra til en mer bærekraftig hverdag.

💬Vil du vite mer? Ta kontakt med oss i Ishavskraft – vi hjelper dere trygt gjennom hele prosessen.