Kutt strømregninga med 5000-8500 kroner i året

– I løpet av februar, en av de kaldeste vintermånedene, sparte våre kunder i gjennomsnitt 590 kWh i måneden ved bruk av varmepumpe. Dette utgjør ca. 26% av forbruket, sier Ishavskrafts bærekraftstrainee og kundeanalytiker, Julia Wagner.

Tekst
Marie Charlotte Baird
Publisert
Foto
Freddy Vith/Marie Charlotte Baird

Bekymring for vinterens strømpriser

Vinteren er i ferd med å gjøre sitt inntog over det langstrakte land. Ute kryper gradestokken hurtig nedover, og mange er bekymret for vinterens strømpriser.

Et tema som tilsynelatende er på alles lepper for tiden, er hvordan man kan redusere forbruket og best unngå høye strømregninger. Wagners analyser viser at bruk av varmepumpe aldri har vært mer lønnsomt.

Mange er usikre på om det lønner seg å anskaffe varmepumpe, fordi den er relativt dyr å kjøpe, montere og vedlikeholde. Det mange ikke vet er at disse kostnadene fort kan spares inn i løpet av 3-7 år gjennom reduserte strømregninger, avhengig av hvor du bor i landet.

Les:  Alf Kondrad gikk fra panelovn til varmepumpe

Reduser det årlige forbruket

Wagner har sammenlignet det gjennomsnittlige strømforbruket til våre kunder før og etter installasjon av varmepumpe. Før installasjon lå forbruket på 22700 kWh i året. Dette reduserer strømforbruket ditt med hele 4900 kWh per år etter installasjon, hvilket er 21,5% av det totale strømforbruket.

Helt enkelt –du vil altså kunne spare 4900 kr i året med utgangspunkt i at strømpris på 1 kr/kWh (strømpris + avgifter + nettleie) for besparelsen på 4900 kWh.

Bilde av Julia Wagner, bærekraftstrainee og kundeanalytiker hos Ishavskraft

Økt besparelse i områder med høyere strømpriser

Denne vinteren ligger du an til å spare enda mer ved installasjon av varmepumpe, spesielt når du bor i Sør-Norge. Nye prognoser for 2023 tyder på en strømpris på ca. 1,75 kr/kWh i Sør-Norge, til tross for strømstøtte.

Besparelsen ved installasjon av varmepumpe blir i så fall 8500 kr i året, altså ca. 700 kr i måneden, noe som er mer enn varmepumpen koster per måned. I tillegg pleier strømprisen å være høyere om vinteren, altså den tida av året du reduserer forbruket mest ved bruk av varmepumpe.

Du kan kjøpe varmepumpe fra 459 kr i måneden, og den mest solgte varmepumpen ( Norgespumpa 6.4 ) koster 699 kr i måneden i 4 år (totalt 33 552 kr).

– Gjennomsnittlig levetid på varmepumper er 15 år. Besparelsen i løpet av den tida ligger mellom 73.500 kr (strømpris på 1 kr /kWh) og 127.500 kr (strømpris på 1,75 kr /kWh), altså et mangedobbelt beløp av kostnaden av varmepumpen.

Ved vedvarende høy strømpris sparer du umiddelbart mer enn kostnaden av varmepumpen. Men også i Nord-Norge, der strømprisen har vært lav, er forbrukskutt et viktig miljøtiltak for å redusere behovet for kraft og nettutbygging.

Les:  Varmepumpe fra 459 kr måneden