Hopp til hovedinnholdet

Velg innlogging

Lurer du også? Her er svar på det mange lurer på om strømpriser, strømregningen og strømforbruk

Spotpris, Norgespris, strømstøtte og nettleie – det er ikke rart mange synes det er mye å holde styr på. Vi har samlet 5 spørsmål fra kunder over hele landet som nylig delte sine erfaringer i vår kundeundersøkelse. Kanskje du kjenner deg igjen?

Tekst
Julia Wagner
Publisert

🔍 Hva skjer med strømprisene framover?

Ishavskraft-kunde fra Innlandet med lange vintre lurer på: «Er jo spent på hva strømprisen blir framover i en verden som er veldig konfliktfylt og ustabil.»

Det er mange som deler den bekymringen – og vi skjønner det godt. Strømprisene i Norge påvirkes av flere ting: vær og vannmagasin, eksport og import, og ikke minst globale forhold som krig, politikk og energimarkedet i Europa.

For deg som ønsker mer forutsigbarhet i hverdagen, kan en  fastprisavtale være et godt valg. Akkurat nå tilbyr Ishavskraft kun fastprisavtaler i Nord-Norge. I Sør-Norge vil den nye strømstøtteordningen, Norgespris , fungere som en slags fastprisavtale fremover.

Men om du tåler at strømprisen svinger litt fra måned til måned, er spotprisavtaler historisk sett det rimeligste alternativet over tid – og er også det Forbrukerrådet anbefaler.

Tips: På vår nettside og i appen kan du følge med på priser time for time og se egne historiske forbruk. Det gir bedre kontroll – uansett hvordan markedet svinger.

🇳🇴 Hva er Norgespris og kan jeg bruke det med Ishavskraft?

Nysgjerrig Ishavskraft-kunde lurer på: «Kan man bruke Norgespris gjennom Ishavskraft?»

Svaret er ja – du kan benytte støtteordningen Norgespris “gjennom Ishavskraft”. Det har seg slik at Norgespris erstatter ikke strømavtalen du har - du må likevel ha en strømavtale hos en strømleverandør, selv om du ønsker Norgespris. Norgespris er en strømstøtteordning og er helt uavhengig av hvilken strømavtale eller strømleverandør du har.

I denne artikkelen har vi samlet alt du trenger å vite om Norgespris.  

Sommer, sol og hyttekos – men strømforbruket tar ikke helt ferie. Husk å justere forbruket når hytta står tom.

⚡ Hvorfor er spotprisen ulik på mine strømavtaler?

Mange kunder med flere anlegg lurer på hvorfor de får forskjellig spotpris på strømregningen. Det finnes to vanlige grunner til dette, og vi forklarer begge her:

Ulike prisområder i Norge gir ulik spotpris

Ishavskraft-kunde med strømavtaler i ulike deler av landet lurer på: «Jeg har tre steder jeg kjøper strøm fra dere, men det er tre forskjellige spotpriser. Hvorfor det?»

Norge er delt inn i fem strømprisområder, og spotprisen varierer mellom dem. Prisen settes time for time , basert på tilbud og etterspørsel i hvert enkelt område – som påvirkes av vær, forbruk og hvor mye strøm som kan flyttes via strømnettet.

Derfor kan du få tre forskjellige spotpriser i én og samme måned – hvis boligen, hytta og leiligheten ligger i forskjellige prisområder. Dette gjelder uansett hvilken strømleverandør du har.

Ulikt forbruk gir ulik snittpris på strømregningen – selv i samme område

Ishavskraft-kunde med hytte på fjellet og leilighet i byen lurer på: «Jeg har to strømavtaler på spotpris. Hvorfor er spotprisen ulik selv om det gjelder samme periode?»

På strømregningen ser du en gjennomsnittspris – altså snittet av hva strømmen kostet i de timene du faktisk brukte den. Har du to målere (f.eks. hjemme og på hytta), og forskjellig forbruksmønster på hvert sted, vil snittprisen kunne variere.

Bruker du mye strøm i timene når prisen er høy (f.eks. om morgenen eller ettermiddagen), trekker det snittet opp. Bruker du mest når prisen er lav (natt/tidlig formiddag), blir snittet lavere. Derfor kan to boliger i samme område ha ulik månedlig spotpris – helt normalt!

Ishavskraft-kunde følger med på strømpriser og forbruk i appen – uansett hvor han er.

🏠 Hvorfor er strømregningen høy selv om jeg var bortreist?

Ishavskraft-kunde som reiser mye lurer på: «Jeg var borte i tre uker og skrudde ned varmekabler og varmepumpen, men regninga var fortsatt ganske normal. Dette skjer bestandig jeg er bortreist i lengre perioder. Hvorfor?»

Strømforbruket er selvfølgelig lavere når du er bortreist, men det stopper ikke helt. Huset har fortsatt behov for varme, og enkelte apparater står på døgnet rundt – noe som kan gjøre at regningen holder seg på et visst nivå.

Men først til strømforbruket

Selv om du skrur ned varmen, vil huset fortsatt bruke en del strøm til å holde grunnvarmen – særlig på vinteren. I tillegg vil varmtvannsberederen bruke strøm for å holde vanntemperaturen oppe, ofte rundt 70 grader.

Og så til nettleien

I tillegg til strømmen vil nettleien påvirkes av forbrukstoppene – ikke bare av totalen. Hos de fleste nettselskaper (unntatt noen få, som f.eks. ALUT), beregnes fastleddet i nettleien etter de tre timene i måneden hvor forbruket ditt er høyest. Hvis du kun er hjemme noen få dager i måneden – og da bruker mer strøm (for eksempel panelovner, vaskemaskin og varmtvann samtidig) – kan nettopp disse timene bli det som setter prisen for hele måneden.

Tips for lavere strømregning når du er borte:

  • Skru varmen enda litt lengre ned. Mest strøm går til oppvarming og hvis du virkelig vil se lavere strømforbruk, er det her du burde sette inn tiltak. Du trenger kanskje ikke 15 grader – 10 grader kan være nok, så lenge det ikke er fare for frost.
  • Smarte varmtvannsberedere settes i feriemodus og andre beredere kan slås av. 
  • På Min side og i Ishavskraft-appen kan du følge med på forbruket ditt – både når du er hjemme og på ferie.

💸 Hvorfor er nettleien høy selv om jeg bruker lite strøm?

Ishavskraft-kunde som følger nøye med lurer på: «Jeg bruker lite strøm, men nettleien er fortsatt høy. Hvorfor?»

Det er mange som reagerer på nettleien og spesielt på sommeren vil mange oppleve at nettleie-delen av strømregningen er høyere enn strøm-delen. Det er viktig å huske at nettleien består både av et fastledd og et energiledd – men begge kan du påvirke!

Fastleddet bestemmes basert ut ifra hvor mye strøm du bruker samtidig. Mange av våre kunder har veldig få timer i et høyere trinn og kan lett spare 200 kr i måneden ved å passe på å ikke bruke for mye strøm samtidig.

Energileddet er ofte billigere på natta mellom kl. 22 og kl. 06, og det kan lønne seg å lade elbilen på natta, eller dusje sent!

Les mer om de ulike delene av strømregningen , hvordan Richard klarte å kutte strømregningen med 300 kr i måneden , og vanlige nettleie-tabber .

Til slutt – strøm er ikke alltid enkelt, men husk: vi står klare til å gi deg svarene du trenger

Hos Ishavskraft vil vi at strøm skal være så enkelt og forståelig som mulig. Derfor deler vi kunnskap, gir deg innsikt i eget forbruk via app og Min side , og hjelper deg gjerne hvis du har spørsmål.

💬 Lurer du på noe?
Ta kontakt med oss – vi er bare en telefon eller en e-post unna.