Nyttig info om strømstøtten fra regjeringen
Regjeringen gir strømstøtte (kompensasjonsordning) til private husholdninger og boligselskap som er berørte av høye strømpriser. Her kan du lese om de viktigste punktene i strømstøtte-ordningen for 2025.
- Tekst
- Mari L. Aronsen, Ann-Jeanette Nergård etaD
- Publisert
- Foto
- Anna Jedynak
Oppdatert 07. januar 2025, for detaljer om strømstøtten i 2025
Slik fungerer strømstøtten
Når spotprisen i en time er over 75 øre/kWh (ekskl. moms) for deg i nord og 93,75 øre/kWh (inkl. moms) for deg i sør, så får du dekket 90 % av strømprisen over dette nivået, opptil et strømforbruk på 5000 kilowatttimer (kWh).
Et eksempel på hvordan strømstøtten hjelper i sør (inkl. moms):
Ved en strømpris på 520 øre (5,2 kr/kWh), trekkes først grunnbeløpet på 93,75 øre. Deretter dekkes 90 % på det resterende av strømstøtten, som i dette tilfellet er 383,63 øre. Om vi ser på differansen mellom disse, blir strømprisen denne timen 136,38 øre/kWh. Selv om det fortsatt er høyt, gir strømstøtten heldigvis betydelig hjelp i dyrtider.
For å illustrere: Å bruke en stekeovn (2000 W) i én time med denne prisen ville kostet 2,7 kroner etter strømstøtte. Du kan også sjekke for andre apparater.
Ordningen med strømstøtte varer ut 2025
Strømstøtten trekkes automatisk fra nettleie-delen på . Du trenger altså ikke foreta deg noe for å motta strømstøtten, dette skjer helt automatisk.
Tips: Vi anbefaler å sjekke ut og for enkel oversikt over hva strømprisen er, både med og uten strømstøtten.
Ofte stilte spørsmål
Hvem har rett til å motta strømstøtte?
Alle privatkunder får strømstøtte for strømmen de bruker der de bor.
I tillegg til ordinære husholdninger, gjelder også strømstøtten for følgende bosteder: .
Hvordan går jeg fram for å motta strømstøtten?
Dette skjer automatisk, og du trenger ikke gjøre noe.
Det er på nettleie-delen av strømregninga at strømstøtten blir trukket fra, og som kunde hos Ishavskraft får du derfor se strømstøtten på strømregninga. Dette er fordi du får alt på én regning hos Ishavskraft, vi har nemlig såkalt med de fleste netteiere i Norge.
Hva med på hytta og fritidsboligen?
Ordningen gjelder for deg og din husholdning, men dessverre ikke for fritidsboliger (eller bedrifter). Husk derfor å følge ekstra nøye med på strømprisen når du er på hytta di.
Det er kommunens registrering på boligen/eiendommer som bestemmer hvor du får strømstøtte. Du kan sjekke hva din bolig er registrert som i eiendomsregisteret (matrikkelen) for din kommune.
Dersom du bruker hytta som bolig, må du sende en søknad til kommunen om bruksendring fra hytte til enebolig. Dokumentasjonen på dette må deretter legges frem for netteieren din. Husk, vi kan hjelpe deg om du har spørsmål.
Hvor mye strømstøtte kan du motta?
Du får støtte til et strømforbruk på inntil 5000 kilowattimer (kWh) av ditt totale månedlige forbruk. Gårdsbruk, både driftsbygninger og husholdning samt fellesmålt forbruk i boligselskap, vil omfattes av dette.
er planlagt til å gjelde fram til 2026.
Hvorfor oppgis strømprisen inklusiv og eksklusiv moms/merverdiavgift?
Om du bor i Nordland, Troms eller Finnmark så bor du i den såkalte tiltakssonen og du er fritatt moms på blant annet strømprisen. Bor du sør for dette, så legges en moms på 25 % til strømprisen. Vårt regneeksempel (over) tar hensyn til merverdiavgiften, det samme gjør hvor du kan følge med på strømprisen, time for time, både med og uten strømstøtte.
Informasjon hentet fra , hvor du kan lese mer om strømstøtten.
Spørsmål om strømstøtten?
Vi er her for deg! Du får svar på det du lurer på av Eskil eller en av de andre hyggelige kunderådgiverne her hos Ishavskraft på telefon , eller e-post .