Dette består strømregningen din faktisk av

Det er ikke bare strømmen kundene betaler for gjennom strømregningen. Over 30 % av strømregningen er avgifter til staten.

Tekst: Mari Lind Aronsen
Bilde: Mari Lind Aronsen

     

Når strømregningen kommer, er det ikke bare strøm du må betale for. Strømregningen består vanligvis at tre hovedelementer – strømprisen, nettleien og avgiftene til staten. Hvordan disse fordeler seg varierer. 

Strømprisen

Rundt 30 % av regningen din går til strøm. Strømprisen er det du betaler til oss, strømleverandøren din. Det er oppgjøret for å få elektrisk energi i husholdningen. Strømprisen varierer etter spotprisen, som er prisen kraftbørsen fastsetter, og hvilken strømavtale man har.

Nettleie

Rundt 30 % av regningen din går til nettleie. Nettleien er det du betaler for å være tilkoblet strømnettet og går til det lokale nettseskapet i området ditt. Nettleien består av et fastbeløp og en variabel del som er basert på forbruket ditt. 

Avgifter til staten

Over 30 % av regningen din går til avgifter til staten. Disse avgiftene er både mva på strømforbruk og nettleie. I tillegg kommer forbruksavgiften på strøm og elsertifikater.

Husholdninger i Finnmark og Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy og Storfjord og i Nord-Troms er fritatt for forbruksavgiften på strøm. I tillegg er alle husholdninger i Nord-Norge er fritatt for mva. 

Lurer du på hvordan du kan kutte strømregningen? Les våre beste tips. 

Synes du artikkelen var nyttig?  Ja   Nei

Takk - gjerne fortell hvordan vi kan forbedre oss:

Vennligst vent

Takk for din tilbakemelding.

Del artikkel

     

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden.

Godta    AVVIS

Logg inn på «Min side»