3 effektive strømsparingstips

Vi vil at kundene våre skal ha de aller laveste strømregningene. Enova mener smart strømbruk kan kutte regningen med 10 000 kroner. 

Tekst: Mari Lind Aronsen
Bilde: Mari Lind Aronsen
Dato: 15. januar 2021

     

Ifølge Enova kan mange husholdninger redusere strømforbruket sitt med 30-40 %. Det utgjør mellom 7 500 og 10 000 kroner i året i strøm. For å skille ut hvilke sparetiltak som er er mest effektive, kan man ta utgangspunkt i hvordan forbruket fordeler seg. 

For en familie på fire, med et gjennomsnittlig forbruk på 25 000 kWh i året og en strømpris på 1 kroner/kWh (inkl. nettleie og offentlige avgifter), vil strømmen koste deg ca.: 

  • 15 000,- på oppvarming
  • 3 750,- på varmtvann i året
  • 3 750,- på elektriske apparater i året
  • 2 500,- på belysning i året

Les også: Så mye koster de ulike apparatene deg i strøm.

Sparetips 1: Tidsstyring

Et av de enkleste og billigste tiltakene for å spare penger på oppvarming, er å bruke tidsstyring til å regulere varmen etter hvilke tidspunkt du er hjemme. Ved å la styringssystemet skru ned temperaturen når du sover eller når du er på jobb, kan du spare 20 % av forbruket som går til oppvarming. I kroner utgjør dette 3 000 kroner i året. Det beste er at et koblingsur koster bare et par hundrelapper!

Mange tror TV og Playstation bruker mye strøm, men sammenlignet med oppvarming og varmtvann er det minimalt!

Sparetips 2: Halver varmtvannforbruket med sparedusj

En dusj med et raust dusjhode bruker rundt 16 liter vann i minuttet. Dusjer du i 10 minutter hver dag, koster det fort 2 730 kroner i året. Hvis alle i familien dusjer like lenge, blir det kostbart i lengden. 

Ved å montere en sparedusj kan du kutte halvparten av forbruket som går til varmtvann. Du trenger ikke en fagperson for å montere sparedusj og de billigste sparedusjene koster rundt 200 kroner.

Sparetips 3: Velg riktig lyspære

Mange er flinke til å skru av lys i rom som ikke brukes. Likevel kan besparelsene gjøres også når lyset står på. 

Kjøp sparepære neste gang du bytter lyspære. Foto: Mari Lind Aronsen

Sparepære og LED-pærer bruker 80 % mindre energi enn den tradisjonelle glødepæren, og 50 % mindre energi enn halogenpærer. Sparepærer egner seg godt for stemningsbelysning og har en levetid opp til 10 år. LED-pærer er den mest bærekraftige lyskilden med en levetid opp til 20 år.  

Neste gang du kjøper lyspærer, velg det mest energieffektive alternativet, enten spare- eller LED-pærer. 

Synes du artikkelen var nyttig?  Ja   Nei

Takk - gjerne fortell hvordan vi kan forbedre oss:

Vennligst vent

Takk for din tilbakemelding.

Del artikkel

     

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden.

Godta    AVVIS